Uz malo sreće, u lipnju bismo mogli spojiti 17 dana praznika, blagdana, starog godišnjeg i neradnih dana

Foto: Marko Todorov / CROPIX

Uskoro ulazimo u zadnji mjesec ovogodišnjeg prvog polugodišta pa nas je zanimalo kako su u lipnju raspoređeni državni praznici i blagdani. Zbog toga što se Dan državnosti “vratio” na 30. svibnja umjesto dosadašnjeg 25. lipnja, ostali smo bez jednog praznika u tom prvom proljetno/ljetnom mjesecu.

Oni koji su dosad majstorski spajali radne i neradne dane s vikendom kako bi što dulje ostali na odmoru, ove će godine ostati prikraćeni za jedan produljeni vikend. Naime, s obzirom da je taj 25. lipnja četvrtak, uobičajeno bi se uzeo slobodni dan petak i priključio vikendu.

No, bez obzira na to, i ovako će biti dobro.

Prvi blagdan u lipnju je četvrtak, 11. lipnja kada se slavi Tijelovo. Za one koji ne znaju, svake godine devetog četvrtka nakon Uskrsa slavi se Svetkovina Presvetog Tijela i Krvi Kristove, odnosno Tijelovo. To je jedan od značajnijih blagdana u katoličkoj liturgijskoj godini, a riječ je o svetkovini u spomen na ustanovljenje euharistije na Veliki četvrtak. I dobro je što “pada” u četvrtak jer ostavlja dovoljno prostora za spajanje s vikendom.

Nakon njega, u ponedjeljak 22. lipnja obilježava se Dan antifašističke borbe. Toga dana obilježava se sjećanje na 22. lipnja 1941., kada je u šumi Brezovica pored Siska osnovan Prvi sisački partizanski odred. Bila je to prva antifašistička postrojba ne samo u Hrvatskoj, nego i u ovom dijelu Europe. S obzirom da je praznik u ponedjeljak, ponovno će se spajati vikend, ali ovoga puta uoči samoga praznika.

I sada se ponovno vraćamo na početak. Baš bi bilo lijepo da naši na vlasti nisu vratili Dan državnosti na 30. svibnja koji, nažalost, “pada” u subotu pa postoje gotovo nikakve mogućnosti manevarskog prostora za spajanje nekakvih slobodnih dana. Iako novi/stari Dan državnosti označava datum kada je 1990. konstituiran prvi višestranački Sabor i kada je Hrvatska simbolički raskinula s komunizmom, vjerojatno bi mnogima odgovaralo da je njegovo obilježavanje ostalo u lipnju. Naime, taj se datum obilježavao od 2001. odlukom tadašnje koalicijske vlasti premijera Ivice Račana.

I da je tako ostalo, oni koji imaju stari godišnji, a znaju da ga moraju iskoristiti do kraja lipnja, vjerojatno bi spojili sve od Tijelova, 11. lipnja preko Dana antifašističke borbe 22. lipnja i Dana državnosti, 25. lipnja sve do nedjelje, 28. lipnja.  Pogled na kalendar tjera suzu na oko jer smo ostali bez 17 spojenih neradnih dana. Tko bi u tom slučaju bio sretniji od Hrvata, majstora spajanja praznika, starog godišnjeg i neradnih dana?


Komentari