KONAČNE ODLUKE: Ustavni sud srušio presudu za ‘švicarce’, Mesić ostao bez ureda

Photo: Marko Lukunic/PIXSELL

Valutna klauzula zakonita je i ustavna.

Ustavni sud objavio je odluku po ustavnoj tužbi udruge Potrošač protiv odluke Vrhovnog suda o tužbi za zaštitu kolektivnih prava potrošača vezano za valutnu klauzulu u švicarcu i promjenjivu kamatnu stopu, prenosi N1.

“Ustavni sud valutnu klazulu smatra zakonitom i ustavnom“, istaknuo je predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović.

U slučaju tužbe udruge Potrošač protiv osam najvećih banaka radi zaštite potrošača u slučaju konverzije kredita u švicarskim francima Ustavni sud je djelomično prihvatio tužbu udruge.

“Ustavni sud djelomično je usvojio tužbu Protošača te ukinuo odluku Vrhovnog suda u dijelu koji se odnosi na valutnu kauzulu u švicarcima i to za sve banke. U ostalim dijelovima tužba Potrošača je odbijena. Ustavni sud utvrdio je da je Vrhovni sud primijenio dvostruka mjerila, utvrdio je da službenici banaka potrošačima, prilikom pregovaranja, nisu objasnili sve čimbenike koji utječu na formiranje kamatne stope čime su oni jedino mogli shvatiti ekonomske posljedice, stoga je odluka nerazumljiva i ništetna. Potrošaču su morali biti objašnjeni razlozi i pojedinosti promjene kamatne stope kako bi potrošač mogao predvidjeti ekonomske posljedice koje za to iz njega proizlaze. Europski sud je odlučio da je potrošač uvijek u podređenom položaju. Vrhovni sud ocijenio je da je valutna klauzula bila razumljiva i ne podliježe testu poštenosti jer je riječ o uobičajenoj praksi u Hrvatskoj. Dvostruka mjerila odnosno nejasni kriteriji kojima se Vrhovni sud vodio od osobite su važnosti ako se ima u vidu da su konkretnom slučaju ugovori bili opterećni s dva promijenjiva elementa valutnom klauzulom i promijenjivom kamatnom stopom. Vrhovni sud je propustio obrazložiti razloge za dvostruke standarde. Vrhovni sud morao je obrazložiti zašto”, rekao je Šeparović.

Ustavni sud odbacio je i tužbu bivšeg predsjednika Stjepana Mesića. Podsjetimo, Mesiću je vlada Tihomira Oreškovića u lipnju ukinula ured kao i plaćanju računa. On i voditeljica njegovog ureda tražili su odgovor na pitanje je li ukidanje Ureda bivšeg predsjednika sukladno Ustavu.


Komentari