USTAVNA STRUČNAKINJA O UVOĐENJU COVID POTVRDA Testiranje je dovoljno da izvršite svoju radnu obvezu!

Gostojući u Nedjeljom u 2 predstojnica Katedre za ustavno pravo Pravnog Fakulteta u Rijeci, sanja Barić komentirala je vruću temu posljednjih dana – krše li covid potvrde ljudska prava.

“To je naša slobodna volja, hoću li se ja cijepiti li ne. I nama covid-potvrda to omogućava. Mogu se cijepiti, ili sam preboljela, ili se mogu testirati. Nitko se ne mora cijepiti, svi se možemo testirati. Znači imamo apsolutnu mogućnost izvršiti – bilo svoju radnu obvezu, bilo doći na posao, bilo dobiti uslugu, samo se moramo testirati”, kazala je.

Foto: HRT

Smijemo li dobiti otkaz?

Moje mišljenje u ovom trenutku je da, ako imate radni odnos u kojem ste vi sklopili ugovor o radu, ali ne možete doći na posao jer je država propisala određenu obvezu i ne dolazite na posao zbog toga, definitivno kršite postojeći propis Republike Hrvatske. Vi ne možete reći “meni se taj propis ne sviđa i zato ga ja neću primjenjivati””, pojasnila je Barić.

Smatra da bi se situacija u kojoj se nalazimo trebala urediti. Odnosno da se uredi poseban zakon.

Foto: HRT

“Ali isto tako mislim da je prema dosadašnjim propisima moguće dobiti otkaz jer vi niste izvršili svoju radnu obvezu – jer niste poštovali propis koji je na snazi u republici Hrvatskoj. Ponavljam – i testiranje vam je dovoljno da izvršite svoju radnu obvezu”, dodaje.

Sve u rukama Stožera

Osvrsnula se i na pravno uređenje rada Stožera za koji je kazala da je Zakon o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti postojao i prije nego se covid pojavio. Naglasial je i da Zakon daje ovlast Stožeru da donosi sigurnosne mjere koje su potrebne.

 Ja i dalje mislim da bi bilo bolje donijeti nove izmjene i dopune zakona o zaštiti pučanstva kako bismo sankcije propisali zakonom. Je li to otkaz, suspenzija, je li to sankcioniranje onih koji ne žele provoditi mjere – to je drugo. Ali donošenje propisa trenutno temeljem postojećeg zakona kao ovlasti je u redu, a onda možemo ići na sadržaj”, rekla je Barić.

Komentari