USKORO KREĆU OVRHE: Provoditi će se u tri vala, ali bi trebale biti jeftinije

Marko Jurinec/PIXSELL

Dolaskom koronavirusa u Hrvatsku  neke su se stvari promijenile po pitanju ovrha. Građanima su računi bili odlokirani, a najave o ”povratku na staro” mnogi građanima izazivaju snažan grč u želucu.

Hoće li se što mijenjati po pitanju provođenja ovrha, pojasnio je ministar Malenica, dodavši kako će se ovršni postupci provoditi u tri vala, a trebali bi biti i jeftiniji.

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica izjavio je da je Vlada, kada je donosila Zakon o interventnim mjerama u stečajnim i ovršnim postupcima, predvidjela moratorij od tri mjeseca s mogućnošću produženja za još tri mjeseca, a to je i učinjeno.

Malenica naglašava da Vlada ulaže napore prema pronalasku najboljeg rješenja. “Idemo u izmjene i dopune Ovršnog zakona. Tako će se čitav postupak ubrzati i pojeftiniti. Tu je i preporuka javnih bilježnika s kojima smo dogovorili da ovršni postupci idu u tri vala“, kazao je ministar.

“Radi se o ovršnim prijedlozima za koje postoji mogućnost da dođe do ovršnih rješenja da idu kasnije na naplatu. To je postupak temeljem ovršnog zakona koji završava rješenjem o ovrsi, a kasnije je naplata putem Fine. I tu imamo određene rokove koji će prolongirati samu naplatu tražbine”, rekao je za HRT.

Izmjene Ovršnog zakona

Govoreći o izmjenama i dopunama Ovršnog zakona kazao je da je Vlada u proteklom mandatu puno učinila po pitanju ovrha. “Smanjila je broj blokiranih s 370 na 229 tisuća, uvedene su određene socijalne klauzule, izmijenjen je iznos koji iz plaće smije ovršiti, a zabranjeno je i provođenje ovrhe nad jedinom nekretninom“, istaknuo je Malenica.

Dodao je i  da je osnovni cilj pojeftinjenje postupka i ubrzavanje.

“Bitno je da je tu rok od 15 dana gdje će javni bilježnik pozvati ovršenika da se očituje o dugu. Ako ospori dug, postupak ide na sud. Ako dug plati, ne donosi se ovršno rješenje.”

Odgovarajući na pitanje mora li se ovrha najprije platiti, pa tek kasnije eventualno ići na sud, Malenica je kazao da postoji mogućnost prigovora kao pravnog lijeka kojim se osporava tražbina, ovrha, pa se onda ide na sud.

Istaknuo je i da će čitav postupak biti jeftiniji.

Komentari