Uredništvo Direktnog pozvalo HND na reakciju zbog izjave urednika H-Altera: Dosta je dijeljenja medija na desne i lijeve

Foto: PIXSELL

Portal Direktno.hr, prvi je došao do sudske presude kojom se izriče privremena mjera kojom se jednom izdavaču zabranjuje daljnje pisanje o određenoj temi, glavni urednik H-altera, Toni Gabrić, obrušio se na navedeni portal te je stoga Uprava i Uredništvo portala Direktno.hr uputilo otvoreno pismo, odnosno javno poziv Hrvatskom novinarskom društvu, kao i uredništvu samog portala da se suzdrži od etiketiranja pojedinih medija. Traže da potiču govor mržnje i podjelu na “vaše i naše”, tj. na lijeve i desne medije, pa su pismom htjeli poručiti kako kultura dijaloga u hrvatskom društvu mora potaknuti.

Tekst prenosimo u cijelosti:

“Žalosno je što se u situaciji u kojoj su ugrožene novinarske slobode i istraživačko novinarstvo svih hrvatskih medija, pojedini urednici i novinari ne mogu suzdržati od ideoloških predrasuda i podjele na ‘nas i njih’.

Naime, portal Direktno je prvi objavio šokantnu sudsku odluku o privremenoj mjeri Općinskog građanskog suda izdavaču portala H-alter u sporu s Poliklinikom za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba i ravnateljice Poliklinike Gordane Buljan Flander.

U skladu s niskom razinom profesionalnosti pojedini mediji su zanemarili taj podatak tko je prvi objavio spomenuti dokument.

Dodatno, s velikim razočaranjem konstatiramo kako je glavni urednik H-altera Toni Gabrić javno spreman ustrajati na ideološkim podjelama i kako se i u trenucima kada je i njemu samome potrebna novinarska solidarnost ne može suzdržati od predrasuda i govora mržnje.

I pritom čini ono što i sam kritizira – napada medij, tj. glasnika umjesto odluke ne vidjevši da smo na istoj strani – obrane novinarskih standarda, slobode govora, slobode medija i zaštite istraživačkog novinarstva.

Ne očekujemo ispriku urednika H-altera jer bi to očito bilo previše poražavajuće za njega i iznad njegovih profesionalnih mogućnosti, no očekujemo jasnu reakciju Hrvatskog novinarskog društva i javno pozivamo HND da se jasno usprotivi daljnjim podjelama na medijskoj sceni i da osudi etiketiranje portala Direktno osobito kada dolazi iz drugih medijskih izvora.

Takav u osnovi govor mržnje ne pridonosi kulturi dijaloga na hrvatskoj medijskoj sceni”, stoji u otvorenom pismu upućenom vodstvu Hrvatskog novinarskog društva i uredništvu neprofitnog portala H-alter.


Komentari