UPOZORENJE ‘ZELENE AKCIJE’: Štetnost spaljivanja otpada u cementarama

Zelena akcija zajedničkim priopćenjem s još 54 nevladine organizacije iz svijeta upozorava na štetnost spaljivanja otpada u cementarama.

Ova je akcija u planu i u Hrvatskoj, oko čega imaju aktivnu kampanju s mrežom udruga i građanskih inicijativa Zero Waste Hrvatska. Traže da Ministarstvo zaštite okoliša i energetike, kroz Plan gospodarenja otpadom koji je na javnoj raspravi, zabrani spaljivanje te potakne odvajanje, ponovnu uporabu i recikliranje otpada.

Smatraju da je prikazivanje spaljivanja otpada u cementarama kao obnovljivog izvora energije čisti je primjer greenwashinga jer je ono u potpunosti neekološko s obzirom da se spaljivanjem uništavaju vrijedni sirovine čije recikliranje štedi puno više energije i resursa, a cementare su i jedan od velikih uzročnika klimatskih promjena jer emitiraju velike količine CO2.

Uz to, spaljivanje otpada u cementarama uzrokuje i zdravstvene probleme ljudi u okolici s obzirom da se spaljivanjem otpada oslobađaju velike količine najotrovnijih kemijskih spojeva poput dioksina, furana i teških metala, koje filteri u cementarama ne mogu zaustaviti.


Komentari