UPOZORENJE IZ POLICIJE: Mnoštvo vjernika će hodočastiti marijanska svetišta, na ovo trebate pripaziti

Foto: Davor Pongracic / CROPIX

Blagdan Velike Gospe slavi se u ponedjeljak 15. kolovoza. Mnoštvo vjernika će hodočastiti marijanska svetišta te na put krenuti automobilima, autobusima ili pješice u ranim jutarnjim satima, dok se njihov povratak očekuje tijekom poslijepodne.

U tom razdoblju promet na svim prilaznim cestama prema svetištima bit će pojačan, napominju iz Ravnateljstva policije.

“Stoga skrećemo pozornost vozačima na pješake na cestama koji će hodočastiti tijekom noći i ranojutarnjih sati, a pješacima savjetujemo da zbog svoje sigurnosti poštuju prometna pravila (kretanje pločnikom ili uz krajnji rub ceste) i da koriste reflektirajuće prsluke kako bi ih vozači mogli lakše uočiti (kao što je i propisano Zakonom o sigurnosti prometa na cestama).

Pada u ponedjeljak

Naglašavamo da ove godine blagdan Velika Gospa pada u ponedjeljak (produženi vikend) tako da se očekuje pojačani promet i na autocestama pa vozače molimo za strpljenje i strogo poštivanje prometnih propisa, od ograničenja brzine, vezanja sigurnosnim pojasom, nekorištenja mobitela, do apsolutnog izbjegavanja alkoholnih pića. Upozoravamo na strogu zabranu kretanja zaustavnom trakom, održavanja potrebne udaljenosti od vozila ispred i korištenje lijeve prometne trake autoceste isključivo za pretjecanje”, kažu iz Ravnateljstva policije.

Uoči i na dan Velike Gospe policajci će posebnu pozornost posvetiti stanju sigurnosti u cestovnom prometu te poduzeti niz preventivno-represivnih aktivnosti u cilju zaštite svih sudionika u prometu. U njihovim provođenjima uključit će se maksimalno raspoloživi broj policajaca pa će se osigurati njihova vidljiva nazočnost na cestama, a pogotovo na svim prometnim pravcima koji vode prema marijanskim svetištima.

Velik broj ide u Sinj

“Velik broj hodočasnika uputit će se na hodočašće Gospi Sinjskoj kako bi prisustvovali središnjoj vjerskoj svečanosti za blagdan Velike Gospe. Sve informacije o prometu na tom području možete pronaći u objavi Hodočašće u Sinj uoči blagdana Velike Gospe PU splitsko-dalmatinske. Prije kretanja na put pročitajte savjete sudionicima u prometu. Svim hodočasnicima i ostalim sudionicima prometa želimo da sretno stignu na svoja odredišta”, zaključuju iz Ravnateljstva policije.

Komentari