UPOZORENJE IZ PETROLA: ‘Već se suočavamo s nedostatkom dizela i benzina na tržištu’

Foto: Petrol

Vlada je na sjednici u ponedjeljak odlučila dodatno smanjiti trošarine na naftne derivate, na benzine za dodatnih 40 lipa po litri što je ukupno za 80 lipa, a dizel za dodatnih 20 lipa ili ukupno 40 lipa, kao i za dodatnih 10 lipa, na 65 lipa po litri, smanjiti maržu trgovaca naftnih derivata na benzine, dizel i plavi dizel.

Premijer Andrej Plenković je poručio kako se novim okolnostima trebaju prilagoditi i trgovci i distributeri. Dio njih uzvraća kako se već suočavaju s nedostatkom dizela i benzina na tržištu.

“No, zbog embarga EU-a na rusku naftu očekuju se dodatni poremećaji u opskrbi i dodatni pritisak na maloprodajne cijene. U takvim uvjetima, u kojima je ponuda goriva ograničena, državno ograničavanje cijena umjetno potiče veću potražnju, a time i više cijene kada se one ponovno prestanu ograničavati. Subvencije smatramo najprikladnijim državnim mjerama na način koji ne ruši postojeće poreze i pristojbe”, upozoravaju u Petrolu.

Dodaju da će, s obzirom na to da nova uredba stupa na snagu u srijedu, zadržati trenutačne maloprodajne cijene naftnih derivata na prodajnim mjestima Petrola i Croduxa u Hrvatskoj. Smatraju i da bi zbog promjenjivosti trebalo prilagođavati cijene tjedno, a ne svakih 14 dana. Iz Ine su priopćili kako će, kao i dosad, poštovati odluku Vlade. Neslužbeno se može čuti kako će kupcima osigurati normalnu opskrbu, piše Večernji list.

Komentari