UPOZORENJE! Hara novi val telefonskih prevara: Jedna minuta razgovora koštat će vas do 50 kuna

Foto: Danijel Soldo / CROPIX/ Ilustracija

Telefonske prevare, nažalost nisu novost, a trenutno jedina prevencija je na vrijeme informirati javnost kako ne bi imali bespotrebne troškove. Riječ je o pozivima koji se javljaju periodično u istom tjednu, te s potpuno nepoznatog broja iz strane zemlje.

Iz HAKOM-a ovoga puta upozoravaju da je upravo u tijeku novi val prijevare koji stiže iz Velike Britanije, a hrvatski korisnici povremeno budu meta takvih prevara. Nažalost nije riječ o rijetkim slučajevima, te se s njima susreću operateri diljem svijeta.

Cijena ovisi o tarifi samog operatera, no može vas stajati i do 50 kuna po minuti. Jedino riješenje je da na ovakve pozive ne odgovarate, jer tada troška nema.

Iz HT-a tvrde da su ove godine evidentirali lažne pozive iz Vanuatu, Togo, Fiji, Tunis, Samoa te Burkina Faso, te su nekoliko prevara i spriječili prenosi Večernji.

Prevarantski pozivi koji dolaze iz zemalja izvan Europske Unije ili  Europskoga gospodarskog prostora (EMU) operateri mogu blokirati, no ako dolaze iz europskog prostora, nažalost su bespomoćni.


Komentari