UPOZORENJE! Hara novi val telefonskih prevara: Jedna minuta razgovora koštat će vas do 50 kuna

Foto: Danijel Soldo / CROPIX

Telefonske prevare, nažalost nisu novost, a trenutno jedina prevencija je na vrijeme informirati javnost kako ne bi imali bespotrebne troškove. Riječ je o pozivima koji se javljaju periodično u istom tjednu, te s potpuno nepoznatog broja iz strane zemlje.

Iz HAKOM-a ovoga puta upozoravaju da je upravo u tijeku novi val prijevare koji stiže iz Velike Britanije, a hrvatski korisnici povremeno budu meta takvih prevara. Nažalost nije riječ o rijetkim slučajevima, te se s njima susreću operateri diljem svijeta.

Cijena ovisi o tarifi samog operatera, no može vas stajati i do 50 kuna po minuti. Jedino riješenje je da na ovakve pozive ne odgovarate, jer tada troška nema.

Iz HT-a tvrde da su ove godine evidentirali lažne pozive iz Vanuatu, Togo, Fiji, Tunis, Samoa te Burkina Faso, te su nekoliko prevara i spriječili prenosi Večernji.

Prevarantski pozivi koji dolaze iz zemalja izvan Europske Unije ili  Europskoga gospodarskog prostora (EMU) operateri mogu blokirati, no ako dolaze iz europskog prostora, nažalost su bespomoćni.


Komentari

loading...