Upoznajte ljepote Hrvatske: Europska Amazona koja prolazi kroz Lijepu našu danas slavi svoj dan!

Screenshot/Youtube Europska Amazona
Europska Amazona naziv je područja budućeg 5-državnog rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav. Iznimno je to područje bioraznolikosti i kulturne baštine koje je nažalost stalno ugroženo zbog loših praksi poput iskapanja sedimenta.
WWF s partnerima već osmu godinu 14. srpnja obilježava Dan Europske Amazone kako bi skrenuo pažnju na važnost očuvanja i zaštite jedinstvenog riječnog krajolika Mure, Drave i Dunava, koji se prostire duž Austrije, Slovenije, Hrvatske, Mađarske i Srbije.
Područje tzv. Europske Amazone dom je brojnih biljnih i životinjskih vrsta, a gotovo milijun stanovnika ovisi o Muri, Dravi i Dunavu.Danas je važnije nego ikada istaknuti važnost očuvanih i zdravih rijeka te njihovih brojnih koristi koje pružaju ljudima, a poplavna područja štite naselja od poplava i osiguravaju opskrbu pitkom vodom, dok iznimni riječni krajolici povećavaju potencijal za razvoj održivog turizma.

„Iako je riječ o jako važnom i zaštićenom području, loše prakse poput iskapanja sedimenta iz rijeke Drave i dalje se nastavljaju. Donosioci odluka moraju shvatiti da uništavanjem prirode i okoliša direktno ugrožavaju našu budućnost, ali i budućnost svih budućih generacija“, istaknula je Branka Španiček iz WWF Adrije.

Također ističe kako je pri tome važna suradnja i sinergija različitih sektora i dionika – od sektora zaštite prirode i upravljanja vodama, preko lokalnog stanovništva i organizacija civilnog društva do donosioca odluka.

Prošloga tjedna započet projekt lifelineMDD u fokus stavlja suradnju i razmjenu znanja svih aktera uključenih u upravljanje rijekama kako bi zajedničkim naporima kroz obnovu rijeka ponovno povezao liniju života dunavskog sliva– Europsku Amazonu, tj. rijeke i riječni okoliš budućeg UNESCO-vog rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav.


Komentari