UMRLA JE ANKICA LEPEJ ‘Naša hrabra i predobra sugrađanka ipak nije uspjela pobijediti koronu’

Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Aktivistica za prava žena Sanja Sarnavka objavila je na svom Facebooku kako je preminula Ankica Lepej, poznata hrvatska zviždačica.

”Sad sam saznala da Ankica Anita Lepej, naša hrabra i predobra sugrađanka, ipak nije uspjela pobijediti koronu. Otišla je za svojim najdobrijim. Žao mi je. Ona je pokazala kako se voli domovina na pravi način. Skupo je platila svoj čin građanske hrabrosti, ali nikada nije požalila niti je odustala od ukazivanja na nepravde i glasnog prosvjedovanja čim bi uočila neku. Bile smo si drage. Počivat će uz svog najdobrijeg. Zbogom, Ankice draga❤️”, napisala je Sarnavka. 

Ankica Lepej zaslužna je za otkrivanje jednog od najvećeg skandala u Tuđmanovoj eri. Kao bankovna službenica, u medije je 1998. dala informaciju o 210 tisuća maraka i 15 tisuća dolara koje je Ankica Tuđman imala na računu. Njezin suprug, predsjednik Franjo Tuđman tu ušteđevinu nije prijavio u imovinskoj kartici.

Nakon što se otkrilo da je ona odala te informacije, dobila je otkaz, a protiv nje je pokrenut i kazneni progon. No, kako je u kasnijim istupima u medijima navodila, nikad nije požalila svog svoje odluke, čak ni kad se zbog svojeg čina borila za egzistenciju.

Komentari