Ujedinjeniji više nego ikada! Za Hrvate nema sumnje koji je događaj obilježio godinu. Evo kako dišu po pitanju potpore Vladi

Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Čini se da je razoran potres na području Sisačko-moslavačke županije uistinu ujedinio Hrvatsku. Naime, u proteklih 17 godina od kada se provodi istraživanje CRO Demoskopa, Hrvati nikad nisu bili ovako složni oko odabira najvažnijeg događaja u zemlji.  Upravo je stanje u Banovini bila najvažnija tema za 83,7 posto ispitanika, a ostalo čine stane s koronavirusom, pooštravanje mjera, te početak cijepljenja.

Također, vodeća stranka HDZ ima potporu od 28 posto ispitanika, dok SDP od 19,6 posto. Iapk, obje stranke u odnosu na prethodni mjesec bilježe pad potpore. Rast ima stranka MOŽEMO! koja se nalazi na trećem mjestu s 8,4 posto gasova ispitanika. Nakon nje slijedi Most (7,4%) i Domovinski pokret (6,2%). Stranka s imenom i prezimenom i Pametno koje su se prošle godine ujedinile u CENTAR bilježi blagi rast s 2,9 posto potpore. Zatim slijedi IDS s 1,6 posto, te HSS s 1,3 posto. Na posljednjem mjestu nalazi se Bandićeva stranka BM 365 s 1,3 posto, a značajan je i broj neodlučnih 15,5 posto.

Najpozitivniji političar

Premijera Andreja Plenkovića i dalje najviše ispitanika vidi kao najpozitivnijeg političara, a odmah iza njega je predsjednik Zoran Milanović sa 17,3 posto potpore. S daleko manjim postotkom, no ipak na trećem mjestu nalazi se Tomislav Tomašević (3,2%), zatim Zdravko Marić  (2,6%) i predsjednik SDP-a Peđa Grbin (2,4%) i Vili Beroš (2,0%). Zanimljivo, petina građana poručila je da je napozitivniji političar nitko.

Najnegativniji političar

Na ljestvici najnegativnijih političara ponovno su predsjednici Vlade i Republike, s time da Plenković (19%) drži neslavno prvo mjesto. Na trećem mjestu negativaca nalazi se Milan Bandić, a negativni dojam ostavlja i Miroslav Škoro, Milorat Pupovac, te Tomislav Ćorić.  Manji broj negativnih ocjena no inače ima  predsjednik Sabora Gordan Jandroković (1,9%). Na listi negativaca našao se Damir Trut (1,3%), te Anka Mrak Taritaš (1,2%) i prvi epidemiolog države Krunoslav Capak (1,1%). Čak 10 posto građana poručilo je da su svi političari negativni.

Ocjena Sabora, Predsjednika i Vlade

Predsjednik Zoran Milanović kod građana bilježi solidnu trojku (3,13),  a istu ocjenu ima i Vlada RH s prosjekom 2,54. Što se tiče ocjene Sabora, ona je nešto niža te iznosi 2,29.

Komentari