UHIĆENA POZNATA BORKINJA ZA PRAVA ROMA! Sumnja se da je manjincima sređivala lažne papire i to skupo naplaćivala

Ilustracija/ Photo: Igor Kralj/PIXSELL

Prošlog je tjedna uhićena Višnja Dujmović-Krijan, odvjetnica i borkinja za prava Roma, piše Telegram. Naime, odvjetnica iz Slavonskog broda uz kazneno pravo, bavi se i građanskim, a svojevremeno je Ured za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade RH s njom potpisao ugovor za besplatnu pravnu pomoć romskoj manjini u Hrvatskoj.

No, sada je se tereti da je pripadnicima ove manjine pomagala na nezakonit način, točnije da im je pomagala da ilegalno dođu do hrvatskih dokumenata.

USKOK ju tereti i da je bila članica grupe koju je predvodio 49-godišnjak iz Slavonskog Broda, s dva poznata identiteta, s kojim je nabavljala strane putovnice u koje su se potom ubacivale fotografije ljudi koji žele hrvatske dokumente, piše Telegram.

Zatim se s tim lažnim putovnicama tražilo rodne listove i domovnice, a u Poreznoj upravi potvrde o osobnim identifikacijskim brojevima. S tako prikupljenim dokumentima upravo je Dujmović-Krijan, piše u rješenju o provođenju istrage, podnosila žurne zahtjeve za izdavanje hrvatskih osobnih iskaznica i putovnica s osobnim podacima hrvatskih državljana čiji identitet su preuzeli strani državljani, uz priložene vlastite fotografije.

U početku sumnje nije bilo pošto se znalo da odvjetnica radi uime pripadnika romske nacionalne manjine, a za lažne dokumente plaćalo se od 15 do 23 tisuće eura. Sumnja se da je ovim putem skupina zaradila 240 tisuća eura.

No, to nije sve. Skupina krivotvoritelja je također sudjelovala u izradi lažnih potvrda o očinstvu u koje su bila upisana imena hrvatskih državljana. U tome su pomagala i dvojica policajaca iz Policijske uprave brodsko-posavske. Oni su, naime, u MUP-ovom internom sustavu provjeravali podatke o ljudima čiji je identitet korišten za lažne dokumente.

Sudac istrage Županijskog suda u Osijeku zaključio je kako je USKOK prezenitrao dovoljno dokaza o funkcioniranju ove grupe još od kraja prošle godine. Zato je i odvjetnici i policajcima, prvoosumnjičenom 49-godišnjaku određen istražni zatvor. Sumnja se, naime, da bi boravkom na slobodi mogli nastaviti s istim kaznenim djelima, piše Telegram.

 

Komentari