UGOSTITELJI BIJESNI ZBOG VISOKOG PDV-a: ‘Prisiljen sam otpuštati ljude i povećati cijene’

Novih mjera su pošteđeni samo hoteli.

S prvim danom 2017. godine ugostiteljima se PDV povisio na 25 %.  Nova mjera ugrozit će i njihovo poslovanje, kažu, a cijene su prisiljeni dizati.

“Prisiljen sam otpuštati ljude. Sada ih je već šestero manje. Smanjit ću plaće, a povećati cijene.” požalio  se Josip Dujmić, vlasnik pizzerija Karijola.

Podsjetimo, s 13% ugostiteljima je PDV podignut na 25% zbog čega tvrde kako će samo na kavi zbog promjene PDV-a godišnje izgubiti 4000 kuna.

“Bio sam zaprepašten najavom povećanja stope PDV-a sa 13 na 25 posto. Totalno je suludo da netko gospodarsku granu kakva su turizam i ugostiteljstvo, s takvom stopom rasta i s takvim udjelom u ukupnom gospodarskom prihodu, ide kažnjavati takvim mjerama. Običan harač, prebacivanje iz jedne kese u drugu. Sramotna je i argumentacija da smo jeftiniji od zapadnih susjeda za trideset posto. Pa naravno. To je naš glavni adut privlačnosti i sad si ga sami uništavamo. Kratkovidne i autodestruktivne mjere.” tvrdi Dujmić za Jutarnji.

Neki cijene neće dizati

Također objašnjava da su ovih mjera pošteđeni samo veliki hotelski lanci, zbog čega se pogoduje krupnom kapitalu, a k tome još stranim poduzetnicima koji su većinom vlasnici hotelskih lanaca.

Većina ugostitelja povisila je cijene već s 1. siječnjem. Neki od njih cijene tek planiraju povisiti nakon izrade novih cjenika.

Ljubitelji kave tako će svoj omiljeni crni napitak morati platiti kunu više, a jednako toliko rast će i cijene čaja, gaziranih i negaziranih sokova, kao i domaćih vina i piva. Ipak, manji broj ugostitelja najprije će pričekati i vidjeti što će napraviti drugi ugostitelji iz njihova susjedstva, pa tek onda prilagoditi cijene da budu konkurentni.

Neki su pak solidarni s kavopijama pa svoje cijene ne namjeravaju dizati. Trošak povećanja poreza, naglasili su, snosit će na vlastitim leđima kako bi privukli goste.

>>>UDAR NA KAVOPIJE: Evo koliko će poskupiti šalica omiljenog napitka


Komentari