Udruga ‘Vlasništvo i posjed‘ proziva predsjednika Milanovića: ‘Tvrdnja da stanari koji su uselili u tuđe privatne stanove nisu znali gdje idu nije istinita’

Photo: Davorin Visnjic/PIXSELL

Udruga vlasnika stanova sa zaštićenim najmoprimcima ‘Vlasništvo i posjed’ poručila je predsjedniku RH Zoranu Milanoviću, nakon što je primio predstavnike Hrvatskog saveza udruge stanara, da zauzimanje za jednu stranu i potpuno ignoriranje druge nije razborita politika.

Predsjednik Republike Zoran Milanović primio je 1. rujna predstavnike Hrvatskog saveza udruge stanara, a u svojoj izjavi nakon sastanka iznio je niz netočnih tvrdnji, tvrdi se u srijedu u priopćenju udruge “Vlasništvo i posjed”.

Tvrdnja da stanari koji su uselili u tuđe privatne stanove nisu znali gdje idu te da se nakon 90-te godine uvidjelo da postoje vlasnici od ranije nije istinita. Zaštićeni najmoprimci su i za vrijeme Jugoslavije plaćali mjesečnu ‘najamninu’ stvarnim vlasnicima i to od trenutka kada im je komunistički režim te stanove oteo, ističu iz udruge vlasnika stanova.

Navode i kako rast stanarina sukladno Zakonu nije eksponencijalan, kako tvrdi predsjednik Milanović, nego linearan i trajat će do 2023. godine te tvrde kako se radi o “smiješnim iznosima za današnje tržišne okolnosti”.

Osporavaju i Milanovićevu tvrdnju kako je riječ o 10 tisuća slučajeva nazivajući je zlonamjernom i tendencioznom.

Radi se, tvrde, o fabriciranoj brojci koju stanarske udruge spominju već dvadesetak godina. “Vlada navodi službenu brojku od ukupno 1030 prijava koje je temeljem javnog poziva zaprimio APN, odnosno 982 zahtjeva zaštićenih najmoprimaca za stambenim zbrinjavanjem”.

Izmišljena je, kažu, i nedokazana tvrdnja o staroj i nemoćnoj populaciji.

Podsjećaju kako je 2014. Europski sud za ljudska prava donio presudu ‘Statileo’ temeljem koje je u interesu RH tadašnji premijer Milanović problem mogao i morao riješiti. Umjesto toga, nakon dvije godine nečinjenja, u Saboru je izjavio kako je to ‘problem koji će se još dugo rješavati’ i lansirao i danas često spominjanu izreku da se ‘jedna nepravda ne može ispravljati drugom’.

U priopćenju napominju i kako je Europski sud za ljudska prava jednoglasno u predmetu Boris Sorić protiv Republike Hrvatske utvrdio da zaštićeni najmoprimci nisu diskriminirani.

Predsjednik Republike dužan je poštivati sudske odluke, bez obzira na svoje osobno mišljenje. Od njega se očekuje da poštuje trodiobu vlasti, međunarodne sudske presude i Ustav RH, poručuju iz Udruga vlasnika stanova sa zaštićenim najmoprimcima ‘Vlasništvo i posjed’ napominjući kako je uloga predsjednika zastupati interese svih građana RH.

Predsjednik Milanović traži od Vlade hitno rješavanje problema zaštićenih najmoprimaca!


Komentari