Udruga Crohm u uputila Otvoreno pismo predsjedniku Vlade i hrvatskim europarlamentarcima

Foto: Goran Kovacic/Pixsell

S obzirom da su u tijeku pripreme za 9. Konferenciju stranaka (COP – Conference of parties) Okvirne konvencije o kontroli duhana Svjetske zdravstvene organizacije (FCTC WHO), u sklopu koje je FCTC pripremio dokumente u kojima poziva na izjednačavanje novih proizvoda s cigaretama, u poreznom i regulatornom smislu, iz Udruge Crohm (Udruga korisnika osobnih isparivača) uputili su Otvoreno pismo Predsjedniku Vlade Republike Hrvatske Andreju Plenkoviću  i hrvatskim zastupnicima u Europskom parlamentu, na temu “Važnost proizvoda smanjene štetnosti pri adresiranju negativnih posljedica pušenja”.

Smatraju da bi donošenje takve odluke bio presedan za buduće regulatorne rasprave i regulatorna rješenja.

„Mi u udruzi Crohm smatramo da se izjednačavanjem ovih proizvoda s onim najštetnijima, a to su cigarete, radi u prilog upravo najštetnijim proizvodima“ navode.

 „U pismu apeliramo na eurozastupnike da kao kreatori budućih politika i regulatornih rješenja, temeljem racionalnog i znanstveno utemeljenog pristupa, zauzmu jasna stajališta o potrebi da se potencijal proizvoda smanjenje štetnosti uzme u obzir, jer je to smjer koji će dugotrajno donijeti značajno unaprjeđenje javnog zdravlja. U otvorenom pismu, među ostalim, naglašavamo štetnost pušenja i skrećemo pozornost na upotpunjavanje aktualnih mjera za suzbijanje pušenja“ stoji u pismu.

Iz Udruge ističu kako je navedene mjere potrebno upotpuniti novima, a pritom posebno uzeti u obzir  one mjere koje omogućavaju informiranost o alternativnim proizvodima te dostupnost proizvoda čija konzumacija znači manji zdravstveni rizik za korisnike i populaciju u cjelini u odnosu na nastavak pušenja.

„Pritom, primat treba ostati na mjerama prevencije i prestanka, a dostupnost proizvoda i znanja o proizvodima manje štete trebaju biti znanstveno utemeljena. ” – napisali su među ostalim u Otvorenom pismu.

U pismu upozoravaju kako se regulatorni okvir ne mijenja u smjeru koji bi omogućio prostor proizvodima koji su manje štetni u odnosu na pušenje.

“Svjedoci smo različitih nastojanja da se manje štetni proizvodi u potpunosti izjednače s onim najštetnijima, kako u smislu informiranja onih koji bi u protivnom razmotrili uporabu takvih proizvoda nauštrb nastavku pušenja, tako i u smislu komercijalnih sloboda manje štetnih proizvoda i u konačnici poreznog opterećenja istih. Činjenica je kako će takvim regulatornim pristupom značajan broj pušača ostati pri svakoj navici korištenja najštetnijih proizvoda,” stoji u Otvorenom pismu Crohm-a.

Komentari