Udruga Blokirani optužuje: ‘Računi su odblokirani, ali to banke to ne zanima’

Bankomat, Foto: Zeljko Puhovski / CROPIX

Iako su računi blokiranih građana u vrijeme epidemije koronavirusa odblokirani neki od njih i dalje ne mogu koristiti svoja sredstva jer banke uzimaju novac za pokrivanje minusa, tvrdi Udruga Blokirani.

“Na račune ovršenih građana, koji su odblokirani kako bi se jednoj od najugroženijih socijalnih skupina olakšalo preživljavanje u pandemiji koronavirusa, sad sjedaju puna primanja, ali još uvijek se događa da njima – ne mogu raspolagati! Naši članovi prenose da im banka ne dopušta slobodno raspolaganje deblokiranim računom nego da „usiljava“ pravo prvenstva prisilne naplate po raznim temeljima: rezervacijama, naplati minusa i slično” požalili su se u Udruzi Blokirani koja je poslala upit o tome Hrvatskoj udruzi banaka.

Mario Strinavić, glavni tajnik Blokiranih, ističe da se time krši osnovna svrha i namjena izmjene Zakona o provedi ovrhe nad novčanim sredstvima, kao i pravo nadređenosti jačeg zakona.

“Svrha izmjene zakona bila je omogućiti da blokirani imaju pristup punim plaćama i mirovinama. Ovako je to nemoguće. Onda bi bolje bilo da se išlo s rješenjem da sve sjeda na zaštićeni račun”, komentirao je Strinavić za Večernji list.

Blokirani napominju da je pravo banke na naplatu ugovornog odnosa znatno slabije pravo od prava nadređenosti definiranog zakonom i praksom Europskog suda te smatraju da, u slučaju pandemije i donošenja zakona kojim se svi građani štite od učinaka pandemije na rok od tri mjeseca, to nije stvar interpretativne autonomije banaka, nego bi sredstva na deblokiranom računu koja tijekom sljedeća tri mjeseca budu uplaćena na račun, trebala biti u vlasništvu osobe koja je vlasnik računa.

“Ne ulazimo u ugovorne odnose bilo kojeg tijela koje ima vlastitu diskreciju, no u promijenjenim okolnostima u definiranom razdoblju od tri mjeseca smatramo da banka nema osnove prisilno „usiljavati“ jer time krši i Zakon o dopuni Zakona o provedbi ovrhe na novčanim sredstvima od 17. travnja 2020. i temeljna načela pravnog poretka Europske unije”, kažu Blokirani.

Od HUB-a su zatražili odgovor, pojašnjenje i jamstvo da će banke primijeniti nacionalno pravo te pravo EU i omogućiti deblokiranim građanima slobodno korištenje novca koji će im u sljedeća tri mjeseca sjesti na račun te izuzeti iz primjene sva svoja prava koja bi bila suprotna, ne tražeći i ne čekajući odluku bilo kojeg nacionalnog tijela koje ima vlastitu diskreciju, uključujući i nacionalni Ustavni sud. U Hrvatskoj udruzi banaka, kojima je upit stigao u ponedjeljak, nisu se još konkretnije oglasili o tome kako će se banke dalje ponašati.

“U intenzivnoj smo komunikaciji s članicama HUB-a i prikupljamo relevantne informacije s obzirom na to da se radi o kompleksnoj temi te je potrebno uzeti u obzir sve činjenice. Hrvatska udruga banaka će u najkraćem mogućem roku o svim detaljima izvijestiti Udrugu Blokirani, medije i javnost”, odgovorili su jučer.

Kad su posrijedi ostali blokirani građani čije ovrhe provode poslodavci ili Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje, u slučaju umirovljenika, zakonske izmjene koje će omogućiti deblokadu njihovih računa Hrvatski sabor trebao bi usvojiti danas. No ne stupe li izmjene zakona na snagu odmah, nego se bude čekalo s objavom u Narodnim novinama, za dobar dio blokiranih to bi moglo značiti da će s deblokadom pričekati još jedan mjesec.

U petak 1. svibnja je Praznik rada pa bi se moglo dogoditi da umirovljenicima, kojima neke banke isplaćuju mirovine već prvog u mjesecu, i za svibanj bude ovršena mirovina. Isto vrijedi i za poslodavce koji isplaćuju plaće prvih dana u mjesecu.


Komentari