UDAR PO STUDENTSKOM DŽEPU: Za zaradu iznad 15 000 kuna godišnja plaćat će porez

Foto: Marko Jurinec/PIXSELL/Ilustracija

Nameti za studente.

S početkom godine stupila su na snagu i nova pravila o studentskoj zaradi. Ukoliko prekorače granicu od zarađenih 15000 kuna godišnja, studenmti će na taj iznos morati platiti 24% poreza + 18% prireza. U idućoj godini, dobit će povrat poreza, no nisu baš oduševljeni ovom povlasticom. S obzirom da većina njih radi kako bi si financirali stan i hranu, novac im treba odmah.

Ukoliko mjesečna studentska plaća iznosi 3000 kuna, student će ju dobivati u cjelosti dok ne dosegne limit od 15 000 kuna. Nakon prekoračenja limita njegova se plaća umanjuje  720 kuna poreza i 126 kuna prireza. Naš će student tako ostalih sedam mjeseci zarađivati 2154 kune mjesečno. Iznos poreza i prireza studentu će se vratiti putem povrata poreza, a limit iznad kojeg student ne ostvaruje pravo na povrat poreza i prireza iznosi 60 600 kuna.

Među studentima je zavladala panika. Studentske satnice nerijetko iznose svega 15 kuna, a najveći broj studenata radi kako bi “pokrili” stan i hranu. Ova porezna promjena uvelike će im otežati studiranje, stoga su pokrenuli peticiju za Izmjenu Pravilnika o porezu.

Studenti kažu da su im zarade ionako mizerne, a nakon što poplaćaju stanarinu, režije i prijevoz “hrane će se morati odreći”.

“Mogu stanodavcima reći da ću platiti ostatak stanarine nakon povrata poreza. Možda da režije ne platim, pa odem u HEP i vodovod pa kažem da ću platiti to sve naknadno u 2018.?”, kaže studentica koja radi od prve godine fakulteta kako bi financirala osnovne životne potrebe.

 

 


Komentari