UČITELJI UZNEMIRENI: ‘Sustavno se krše mjere, ne pruža se dobar primjer učenicima’

Photo: Damir Spehar/PIXSELL/ Ilustracija

Pandemijska situacija u školama je zabrinjavajuća, smatraju stručnjaci. Kao problem ističu zanemarivanje simptoma i nedovoljan broj testiranja, što dovodi do velikog broja zaraženih.

“Pandemijska situacija u školama prati opću sliku u Hrvatskoj – 432 učenika i 138 djelatnika. U samoizolaciji su 3224 učenika te 165 djelatnika”, rekao je Državni tajnik Ministarstva znanosti i obrazovanja Tomislav Paljak za HRT.

Većina škola radi prema A modelu, što znači da su učenici fizički prisutni na nastavi. Kako bi zaštitili učenike i djelatnike, Sindikat hrvatskih učitelja traži hitno prioritetno cijepljenje.

“Preko 75 posto škola je na A modelu, licem u lice. Po C modelu je ispod tri posto, u srednjim školama se pojavljuje A i C model u raznim kombinacijama – oko 18 posto”, kaže Paljak.

Iz Sindikata govore da je interes za cijepljenje velik, te da je sustavno kršenje mjera uznemirilo djelatnike.

Ne provodi se dovoljno testiranja. Ne možemo govoriti o realnoj situaciji. Ono što je jako uznemirilo zaposlenike u školama je sustavno kršenje mjera, nejednaki kriteriji i ne pružanje dobrog primjera svim učenicima. Dok oni ne mogu ništa, ne idu ne ekskurzije, mjere krše oni koji bi trebali davati primjer. Mi tražimo što hitnije prioritetno cijepljenje, nikakva prisila.

Problem je da su se neki već prijavili putem OIB-a kao neprioritetna skupina pošto te mogućnosti nije bilo, ne može se dvaput prijaviti. Aplikacija bi dala jasnu sliku koliko je zaposlenika zainteresirano”, kaže Ana Tuškan, glavna tajnica Sindikata.

Komentari