Učenici osnovnih škola upalili lampione na putu Kolone sjećana

Učenici osnovnih škola grada Vukovara zapalili su u nedjelju ujutro lampione duž vukovarskih gradskih ulica kojima će se kretati Kolona sjećanja, kojom će iza 10 sati od vukovarske bolnice do 5,5 kilometara udaljenog Memorijalnog groblja žrtava iz Domovinskog rata proći na tisuće domoljuba odajući počast poginulima u obrani Vukovara 1991. godine.

Pored brojnih domoljuba, obilježavanju 27. obljetnice vukovarske tragedije u Domovinskom ratu, u spomen na 18. studeni 1991. kada je nakon tromjesečne opsade slomljena obrana Vukovara, a u grad su počeli ulaziti pripadnici bivše JNA i srpskih paravojnih postrojbi čineći brojne zločine, nazočan će biti i državni vrh.

Predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović koja je u Vukovar došla još u subotu navečer te iste večeri bila nazočna molitivi u krugu vukovarske bolnice kao i predsjednici Hrvatskog sabora i Vlade Gordan Jandroković i Andrej Plenković, brojni ministri, saborski zastupnici, predstavnici Hrvatske vojske i policije te brojni drugi uglednici.

Nakon prigodnog programa u dvorištu bolnice, sudionici obilježavanja poći će u koloni sjećanja do Memorijalnog groblja žrtava iz Domovinskog rata predvođeni kao i prošle godine hrvatskim braniteljima i članovima obitelji poginulih, nestalih, nasilno odvedenih, ubijenih i umrlih hrvatskih branitelja Vukovara koji su do bolnice došli u koloni s Gradskog stadiona, na kojem su se prethodno okupili pod geslom “Heroji bitke za Vukovar i Hrvatsku”.

Podno spomen obilježja na Memorijalnom groblju vijence će položiti i svijeće zapaliti državna i druga izaslanstva, a misu zadušnicu, također na groblju, predvodit će željezanski biskup, mons. Egidije Ivan Živković. Nakon svete mise predviđeno je da državni vrh položi vijence i zapali svijeće i podno spomen obilježja na mjestu masovne grobnice na Ovčari.

U večernjim satima u sklopu projekta “Svjetlosna rijeka sjećanja” niz Dunav na potezu od perivoja Dvorca Eltz do Kamenog križa na ušću Vuke u Dunav bit će pušteno nekoliko stotina lampiona.


Komentari