Učenici nižih razreda od danas opet moraju u školu, no pitanje je koliko će ih doći, roditelji ogorčeni: ‘Zašto da žrtvujem dijete?’

Foto: Ranko Suvar / CROPIX

Sukladno uputama HZJZ-a Ministarstvo obrazovanja objavilo je kako se od danas škole otvaraju za sve učenike od 1. do 4. razreda, a nedolazak će se opravdavati čak i ako roditelj samo napiše da se dijete boji poslati u školu.

HZJZ je u petak i dopunio upute koje je objavio 20. svibnja te u njima piše kako djeca koja kreću u školu, ali i u vrtić, moraju nositi bilježnicu s upisanom temperaturom koju bi roditelj izmjerio svaki dan prije polaska u školu.

Učenik u školu može ići sam, organiziranim prijevozom ili kako roditelj odluči, a roditelji koji dovode djecu trebaju izbjegavati ulazak u ustanovu te, koliko je moguće, držati razmak od drugih osoba. Kad je to moguće, u pratnji djeteta uvijek treba biti ista osoba ili se mogu izmjenjivati dvije odrasle osobe koje žive u istom kućanstvu.

“Škole su sigurne na jednaki način kao da su djeca kod kuće, ali je bolje učiti u školi pogotovo za ovaj uzrast od prvog do četvrtog razreda. Svi učenici trebaju doći u školu, osim kao ih roditelji ispričaju, a lepeza isprika je malo veća nego u normalnoj situaciji”, rekla je ministrica Blaženka Divjak u Dnevniku N1 u nedjelju.

Dodala je da je epidemološki okvir puno drugačiji nego u odnosu na prije dva tjedna i da je u Hrvatskoj epidemiološka situacija sada dobra.


Vjeruje da će veliki dio od 140.000 učenika od prvog do četvrtog razreda danas doći u školu.

“Ako je škola sigurna, zašto trebamo razmake? Zašto moje dijete, koje ide u drugi razred, mora u školu, a ono koje je peti razred ne mora? Da žrtvujem jedno dijete? Epidemija službeno nije gotova i nitko mi ne može reći da mi je dijete sigurno. Na kraju krajeva, prije pet dana smo dobili upitnik iz škole u kojem nas traže da potpišemo da ćemo poslati dijete u školu jer smatramo da su sigurni”, rekla je za Jutarnji list ljutita majka djece iz jedne zagrebačke osnovne škole.

Pročelnik za školstvo Grada Zagreba, Ivica Lovrić, kaže da su spremni za prihvat djece.

“Moram naglasiti da su u potresu stradale 22 škole te da su ta djeca raspoređena u druge ustanove. Situacija u Zagrebu je zbog toga specifična”, naglašava Lovrić.

U anketi koja je provedena prošle srijede, dok još ministrica nije rekla da svi trebaju u školu, 30 posto roditelja djece koja koriste prijevoz izjasnilo se da će poslati djecu u školu.

“Roditelji, koji zbog objektivnih ili subjektivnih razloga ne mogu poslati djecu u školu, moraju osigurati uvjete kod kuće za nastavu na daljinu i biti u kontaktu s učiteljima. Učitelji će u tom slučaju učenicima slati nastavne sadržaje i nekoliko sati tjedno posvetiti komunikaciji s roditeljima i učenicima. Učenike je moguće naknadno uključiti u razrede”, obavijestio je ravnatelj OŠ Malešnica na stranicama škole.

Škola na trećem programu održavat će se do prvih dana lipnja dokad će se, kako je predviđeno, obraditi sve nastavno gradivo, a preporuka je i da virtualne učionice budu otvorene do kraja nastavne godine.

Komentari