Ublažavanje posljedica poskupljenja: Ćorić otkrio koliko je poduzetnika primilo subvencije za plin

Foto: Damjan Tadic / CROPIX

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić na svom Twitter profilu otkrio je koliko je poduzetnika primilo subvenciju za plin.

“U prva dva tjedna provedbe Vladine mjere za ublažavanje posljedica poskupljenja energenata, za subvenciju za plin koju dodjeljuje Ministarstvo prijavilo se 4.270 poduzetnika, a dodijeljeno je 128 milijuna kuna. Pozivamo i ostale MSP da se prijave”, naveo je Ćorić.

Ukupni projicirani iznos ove mjere u sklopu Vladina paketa za ublažavanje rasta cijena energenata iznosi 600 milijuna kuna.

Podsjetimo, ministarstvo je  u suradnji s HAMAG-BICRO-om od 1. travnja pokrenulo program potpora namijenjen mikro, malim i srednjim poduzetnicima s godišnjom potrošnjom plina na pojedinačnim obračunskim mjernim mjestima do 10 GWh, a potpora iznosi 15 lipa po kWh potrošenog plina. Riječ je o potporama male vrijednosti za smanjenje računa za potrošnju plina, navodi se iz Vlade.

Prijavu poduzetnici mogu podnositi sve do 31. ožujka 2023., putem online aplikacije na web stranici agencije HAMAG – BICRO.  Potporu za plin poduzetnici mogu koristiti od mjesec prijave do isteka mjere. Cijeli postupak prijave i dodjele potpore je digitalan, a vaučer se određuje prema referentnoj potrošnji pojedinog korisnika. Svaki mjesec poduzetnik koji koristi mjeru plaća iznos naveden na računu, a Ministarstvo plaća subvencionirani iznos izravno opskrbljivaču plinom.

Poduzetniku se s njegovog vaučera automatski odbija razmjerni mjesečni subvencionirani iznos zaključno s računom za ožujak 2023., ili ranije, ako iskoristi cijelu potporu definiranu odlukom o dodjeli potpore, objašnjavaju iz Ministarstva.


Komentari