U Zaraznoj analiziraju prve uzorke kod kojih se sumnja u novi soj. Sumnjiva je snažna uzlazna putanja u Varaždinu

Ilustracija, Photo:Davorin Višnjić/PIXSEL/

Na zagrebačku Kliniku za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” stigli su prvi uzorci pozitivnih na Covid-19 iz Varaždina kako bi se analizom utvrdilo radi li se o novom soju virusa, a analiza će se provoditi i na uzorcima iz Zagreba, piše u utorak Jutarnji list.

Kako je potvrdila ravnateljica klinike dr. Alemka Markotić, interdisciplinarni tim više institucija počinje s postupkom sekvenciranja većeg broja uzoraka sa sjevera Hrvatske, uključujući i Zagreb, kako bi pokušali determinirati eventualne mutacije koronavirusa u odnosu na onaj iz prvog vala.

“Kad vidimo kako je na području Varaždina snažno išla uzlazna linija, snažno iznad Hrvatske, nitko tko se razumije u viruse ne može se oteti dojmu da to ne može imati veze samo s nepoštovanjem mjera jer slične situacije, barem prema spoznajama koje su postojale, bile su i u drugim područjima u Hrvatskoj pa se ta brojka nije tako dizala”, rekla je dr. Markotić.

Na upit Jutarnjeg lista na temelju čega se pretpostavlja da je u varaždinsku regiju ušao mutirani sloj virusa i koje su to drugačije karakteristike varaždinskih bolesnika od onih u drugim županijama te otkad postoji sumnja u mutirani virus na tom području, odgovorila je da trebamo biti oprezni i da “nagli porast broja oboljelih u kratkom razdoblju ne mora nužno značiti da se radi o varijanti uvezenoj iz UK-a”.

Župan Radimir Čačić kaže da je Varaždinska županija “srušila virus do kraja”. “Bio novi soj ili stari, koji god, srušen je. Za novi soj mjere su iste. Nemam pojma koji je soj ali mi imamo rezultate. Sreća je i za nas i za cijelu Hrvatsku, koja je mjere uvela tjedan dana kasnije da smo na njima inzistirali. Broj zaraženih se prepolovio”, kaže, među ostalim, Čačić.

Šef županijskog Stožera Robert Vugrin također se ne želi upuštati, kako kaže, u pretpostavke. “Apsolutno nikakvu informaciju o moguće novom soju virusa nismo dobili. Nitko nam nije rekao da uopće postoji sumnja na to, a kamoli da bilo što poduzmemo. Jedine su činjenice da ovih dana brojevi padaju, iz čega ne nalazimo da bi bilo neke razlike u soju virusa”, rekao je Vugrin za Jutarnji list.


Komentari