U Zagrebu održan okrugli stol ‘Razgovarajmo o demenciji – prekinimo stigmu’

Milenium Promocija

U sklopu akcije za javno zdravstvo “Dani demencije” koju su Grad Zagreb, Gradski ured za zdravstvo i Povjerenstvo Grada Zagreba za demenciju organizirali tijekom rujna, održan je i Okrugli stol “Razgovarajmo o demenciji-prekinimo stigmu”. Okrugli stol je doprinos Grada Zagreba projektnim aktivnostima EU projekta “Improving Dementia Care in the Danube Region” (INDEED), kojeg je Grad Zagreb pridruženi partner.

Cilj projekta je izrada Strategije Grada Zagreba za unapređenje skrbi za oboljele od demencije u skladu s Globalnim akcijskim planom Svjetske zdravstvene organizacije.

Na Okruglom stolu govorili su stručnjaci koji se u svome profesionalnom radu bave oboljelima od demencija, predstavnici Ministarstva zdravstva i Grada Zagreba kao lokalne (regionalne) samouprave.

Organizacijom Okruglog stola želi se podići razina informiranosti građane o problemima s kojima se susreću osobe oboljele od demencije te povezati institucije koje bi se trebale brinuti o oboljelima i njihovim obiteljima. Iz toga razloga osnovano je i Povjerenstvo za demenciju Grada Zagreba na čelu s prof. dr. sc. Anom Stavljenić-Rukavinom.

“Grad Zagreb skrbi o osobama starije životne dobi već dugi niz godine i uključen je u nekoliko mreža na europskoj razini koje djeluju u tom području. S obzirom na to da je struka već prije deset godina naglašavala i upozoravala da će demencija postati veliki javnozdravstveni problem budućnosti, na nama je da unaprijedimo aktivnosti vezane za ovaj problem u gradu Zagrebu. Idući korak je donošenje Strategije na nacionalnoj razini, a u Gradu Zagrebu ne počinjemo od nule. Strategija će biti dodatni iskorak kako bismo učinili sve da bi osobe s demencijom što kvalitetnije živjele i imale što bolju skrb”, naglasila je prof. dr. sc, Ana Stavljenić-Rukavina, izaslanica gradonačelnika Grada Zagreba, potpredsjednica Gradske skupštine Grada Zagreba i predsjednica povjerenstva Grada Zagreba za demenciju.


Statistički podaci brojnih istraživanja pokazuju da u Hrvatskoj od demencije boluje 90.000 osoba, a samo u gradu Zagrebu pomoć je potrebno osigurati za 17.000 pacijenata.

“Prateći svjetske trendove i kod nas se kao i u ostalim razvijenim zemljama broj starijih osoba neprestano povećava, a time i bolesti koje prate stariju dob. Jedna od tih bolesti je i demencija. I zato ćemo mi u Gradu Zagrebu u budućnosti razvijati i ulagati sredstva u razvoj i implementaciju integriranih usluga i servisa koji će pružati kvalitetnu i dostupnu skrb za sve kojima je potrebna, a posebno za starije i bolesne sugrađane. Pozivamo i Ministarstva zdravstva i Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku da se intenzivno uključe u plan skrbi oboljelih od demencije, a koji treba biti skrojen prema potrebama konkretne osobe”, naglasio je dr. sc Vjekoslav Jeleč, dr. med., pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo.

Komentari

loading...