U tjedan dana šokantno velik broj kršenja mjera samoizolacije! Povećan broj kaznenih prijava širenja i prenošenja zaraze

Photo: Robert Anic/PIXSELL

Potpredsjednik vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović izvijestio je kako je od posljednje vladine sjednice utvrđeno 81 kršenje mjere samoizolacije te su evidentirana i tri kaznena djela širenja i prenošenja zarazne bolesti.

“Policijski službenici proveli su nadzor nad ukupno 7044 objekata, u jednom objektu utvrđeno je kršenje mjera odluka Stožera. Temeljem zaprimljenih dojava utvrđeno je 81 kršenje mjere samoizolacije. Bit će podnijeti prekršajni nalozi. Evidentirana su tri kaznena djela zbog širenja i prenošenja zarazne bolesti”, rekao je Božinović na sjednici vlade.

Izvijestio je da su inspektori ravnateljstva Civilne zaštite od zadnje sjednice vlade izvršili ukupno 985 nadzora poslovnih subjekata i javnih okupljanja te su izdali 12 usmenih upozorenja.

“Pripadnici Državne intervencijske postrojbe su proveli 485 nadzora, utvrđeno je 113 nepravilnosti, na licu mjesta je otklonjeno njih 76. Na daljnje postupanje je upućeno 37 službenih zabilješki koje su se odnosile na kršenje mjera”, kazao je Božinović.

Dodao je kako su operativne službe nastavile s opremanjem zdravstvenih ustanova, čiji su primatelji i ustanove socijalne skrbi s područja grada Zagreba i svih županija.

“U logističkim centrima ima 10,3 milijuna različitih artikala, znači nekih 760 tona zaštitne opreme. Ravnateljstvo je zaprimilo 70 uređaja za ventilaciju, dakle neinvazivnih respiratora koji su distribuirani medicinskim ustanovama. Također je planirana isporuka 33.000 komada FFP3 zaštitnih maski prema medicinskim ustanovama, a do kraja ovog tjedna isporuka još 100.000 tih maski”, kazao je Božinović.


Komentari