U selu nedaleko od Petrinje prebrojano 88 rupa. Geofizičar objašnjava što se događa

Photo: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL, Ilustracija

Goleme rupe koje se nakon potresa otvaraju na području Sisačko-moslavačke županije zbunile su domaće znanstvenike. Geofizičar Bruno Tomljenović s Rudarsko-geološko-naftnog fakulteta u subotu je posjetio selo Mečenčani nedaleko od Petrinje, gdje su mještani do danas prebrojali čak 88 rupa.

Tomljenović je za N1 rekao da su s istraživanjima tla u tom području počeli još prije tri tjedna kako bi precizno utvrdili gdje se u podzemlju nalaze kaverne, šupljine i pukotine u podlozi od krša, koja je ovdje prekrivena aluvijalnim nanosom rijeke Sunje, debljine između pet i 15 metara.

“Materijal se podzemnom erozijom procjeđuje i odlazi u podzemlje. Kad se dosegne ta razina da svod koji je na površini bude dovoljno tanak da se zbog potresne trešnje slomi, dolazi do naglog urušavanja”, objasnio je.

Spomenuo je i kako su trenutna geofizička istraživanja koncentrirana na područje školskog igrališta kod kojega smo već na početku uočili da je na terenu drugačije geološke građe i da je sigurniji od okolnog u selu. Predložili smo da, ako se želi napraviti kontejnersko naselje, da ga naprave u tom području.”

Nabrojao je da je sljedeći korak ispitati stanje s glavnim prometnicama u tom kraju, analizirati sigurnost pojedinih dijelova svake ceste, a zatim početi s geofizičkim ispitivanjima vodocrpilišta iz kojega magistralni vodovod ide prema Hrvatskoj Kostajnici i Hrvatskoj Dubici:

“Potom preostaje samo selo i doslovno kuća po kuća da vidimo kakve je stanje.”

“Trenutno je ugroženo četiri do pet kuća, gdje su se vrtače pojavile već nakon glavnog potresa. Neke se proširuju, ali, ‘ajde, recimo da je sreća da u većini tih kuća stanovnici više ne žive”, zaključio je.

 


Komentari