U samo 15 mjeseci stranku ili klub promijenilo čak 18 zastupnika

Facebook / Ilustracija

Odluka koalicije s HDZ-om, koštala je HNS gotovo 1,3 milijuna kuna

Iako su s određenim strankama bili izabrani u Saboru, u samo 15 mjeseci čak je 18 zastupnika promijenilo stranku ili Klub u kojem su se nalazili, piše Glas Slavonije.

Upravo zbog prebjega neke stranke su ostale bez značajnih financijskih iznosa, s obzirom da po zastupniku stranke dobivaju po 300 tisuća kuna iz državnog proračuna. Prebjeg zastupnica košta još i više jer po jednoj dobivaju čak 330 tisuća kuna.

Iako postoje brojni razlozi za promjenu stranke, najčešće su oni bili upravo ideološke naravi, iako je bilo slučajeva prebacivanja zbog stranačkih raskola.

Posljedica koalicije HDZ-HNS

Bez najvećeg broja zastupnika ostao je HNS nakon odluke da uđu u koaliciju s HDZ-om. Anka Mrak Taritaš, Vesna Pusić, Nada Turina-Đurić i Goran Beus Richemberg nisu se složili s odlukom vodstva HNS-a i nakon napuštanja stranke osnovali su svoju stranku GLAS i osnovali klub zastupnika u kojem je i HSU-ov Silvano Hrelja,

Ta odluka ih je koštala HNS gotovo 1,3 milijuna kuna.

Nakon što je HDZ koalirao s HNS-om Bruna Esih i Zlatko Hasanbegović su se distancirali od kluba HDZ/HSLS. A nakon što je Hasanbegović izabrao na lokalnim izborima listu Brune Esih, bivši ministar kulture izbačen je iz stranke te je osnovao stranku s Esih Neovisni za Hrvatsku.

Iz drugih stranaka 

SDP-e je pak ostao bez Tomislava Žagara i Tomislava Sauche.

Goran Aleksić koji je ušao na koalicijskoj listi Živog zida, odmah je po ulasku osnovao svoju stranku Snaga. Na istoj listi ušli su kao stranka Promijenimo Hrvatsku Ivan Lovrinović i Ivica Mišić. Mišić više nije u Promijenimo Hrvatsku jer je izbačen iz stranke. A Marin Škrabin kojeg su izabrali na listi Živog sada je nezavisni zastupnik, dok je pak Hrvoje Runtić nakon napuštanja Živog zida ušao u MOST i pridružio se njihov klubu.

Most je pak napustio njegov bivši ministar policije Vlaho Orepić i sada je nezavisni zastupnik.


Komentari