U ponoć ulazimo u jednu od najskupljih godina: Poskupljuje namirnica Hrvatima mila

Foto: Marin Tironi/PIXSELL

Proizvođači mesa i stočari od Nove godine najavljuju poskupljenje svinjskog mesa jer se kilogram odojka u četvrtak plaćao koliko i kilogram šarana.

Prema pisanju Dnevnik.hr-a, Marko Ravlić direktor u mesnoj industriji najavio je da “mesna industrija u Hrvatskoj zaista koristi sve svoje resurse da amortizira ove inflacijske učinke. Međutim, mislim da je za očekivati da će u idućoj godini cijene mesa definitivno morati ići gore”.

Zbog visokih ulaznih troškova, proizvodnja je postala neisplativa. Jedna svinja na dan pojede 20 kuna, šest kuna više nego što joj vrijedi kilogram, prenosi Dnevnik.hr.

Foto: Pixsell

“Teško je očekivati pad cijena zbog ekstremno visokih cijena dušičnih gnojiva. Ako ne bacimo dovoljno toga gnojiva, prinosi će biti manji, potražnja u svijetu velika, a rezultat će biti još veći porast cijene žitarica” rekao je Mato Brlošić predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore za Dnevnik.hr.

Rast cijena stočne hrane znači i rast cijena mesa. U sljedećoj godini potrošače tako čeka novi financijski udar. “Dvoznamenkasti rast je nešto što se sad usudim prognozirati”, kaže Ravlić.

Komentari