U PONEDJELJAK NAM STIŽU NOVE OSOBNE ISKAZNICE: Bit će skuplje, ali će služiti i kao zdravstvena i s njom ćete brže preko granice

Slavko Midzor/PIXSELL

Stižu nam nove osobne iskaznice, a zahtjev za njih će se moći podnijeti od  ponedjeljka, 2. kolovoza.

Nove će e-osobne sadržavati i beskontaktni čip s biometrijskim identifikatorima nositelja osobne iskaznice, odnosno fotografiju lica i dva otiska prstiju u digitalnom formatu.

“Pohranjivanjem biometrijskih podataka u osobnu iskaznicu, kao i osuvremenjivanjem i unaprjeđenjem drugih zaštitnih elementa koje sadrži osobna iskaznica, ojačat će se pouzdanost i sigurnost ovog temeljnog identifikacijskog dokumenta za hrvatske državljane”, istaknuo je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Naime, 2. kolovoza 2021. godine te stupa na snagu Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o osobnoj iskaznici, koji je donesen radi provedbe Uredbe Europskog parlamenta.

Nove osobne iskaznice, kako je najavljeno, služit će i kao zdravstvene iskaznice te će se moći koristiti i na mobitelima putem aplikacije e-osobna. Građani bi njima trebali moći brže i jednostavnije prelaziti granicu i potpisivati razne dokumente otiskom prsta.

“To za građane znači jednostavniji i brži prolazak graničnih kontrola pri putovanju u države EU, odnosno neometan prolaz kroz vrata za elektroničku kontrolu putnika i putnih isprava u zračnim lukama”, naglasio je Božinović.

Izmijenjena je i dobna granica za izdavanje osobnih iskaznica, koje se izdaju bez roka važenja (odnosno, po novom Zakonu, s rokom važenja 40 godina) s navršenih 65 na navršenih 70 godina, a građani u toj dobnoj skupini i dalje mogu ishoditi osobnu iskaznicu s certifikatima, kao i bez njih.

Osim toga, od 2. kolovoza na snagu stupa i Novi pravilnik o cijeni osobnih iskaznica kojim će one poskupjeti.

Vađenje elektroničke osobne iskaznice koštat će 100 kuna za sve mlađe od 70 godina koji je vade bilo prvi put ili je zamjenjuju zbog isteka roka. Pravilnikom se ukida posebna kategorija djece do pet godina pa će i za njih roditelji morati plaćati 100 kuna.

Stariji od 70 godini jedini su izuzeti iz ove cjenovne kategorije. Oni će osobnu iskaznicu s elektroničkim certifikatom plaćati 70 kuna, no to je 20 kuna više nego sada.

Cijena izdavanja osobnih iskaznica u ubrzanom postupku prema novom cjeniku iznosi 195 kuna, a u žurnom postupku 500 kuna.

Komentari