U opasnosti su i Hrvati? Javno objavljeni podaci preko 500 milijuna Facebook korisnika

Screenshot

Još jedan veliki skandal potresaosnivače najpopularnije društvene mreže na svijetu Facebook. Kako doznaje Bloomberg, osobni podaci i brojevi telefona korisnika Face-a danas su objavljeni na jednom forumu.

Radi se o 533 milijuna korisnika iz 106 zemalja. Javno su dostupna puna imena, rođendani, biografije, telefonski brojevi, a ponegdje i mail adrese. Na ovom popisu nalazi se i Hrvatska, te piše da su osobni podaci čak 659.115 korisnika javno izloženi.

Glasnogovornik Facebooka tvrdi da je moguće da se ovo dogodilo zbog problema kojeg je kompanija imala još 2019. godine.

S druge strane, stručnjak za cyber kriminal Alon Gal upozorava da bi podatke mogli koristiti online kriminalci koji se koriste osobnim podacima prilikom internet prevara.

“Baza podataka te veličine koja sadrži takve osobne podatke može dovesti do toga da se podaci iskoriste za pokušaje hakiranja ili raznih prevara”, tvrdi Gal, koji je ovu problematiku uočio još u siječnju kada je objavio i listu zemalja iz kojih su korisnici Facebooka čiji su podaci otkriveni. Gal je tada uočio hakera koji se hvalio da je uspio doći do podataka, no oni sve do danas nisu bili javno objavljeni.


Komentari