U nedjelju će se održati JUBILARNA 300. Sinjska alka

en.wikipedia.org

Veliku popularnost uživaju mnoge manifestacije u Hrvatskoj, no ona koja je najprepoznatljivija i koja ima posebno mjesto upravo je – Sinjska alka! Sigurno nema osobe koja ne zna za ovu vitešku igru čiji je značaj toliki da ju je UNESCO 2010. godine uvrstio na Popis svjetske nematerijalne baštine.

Naime, nakon natjecanja u Bari u petak i Čoji u subotu, u nedjelju, 9. kolovoza održat će se ovogodišnja jubilarna 300. Sinjska alka – hrvatska viteška igra kojom se slavi pobjeda nad turskim osvajačima 14. kolovoza 1715. Na taj dan je 700 hrvatskih branitelja iz Sinja odbilo navalu turskog zapovjednika Mehmed-paše Čelića čija je vojska brojala 60.000 vojnika.

U puku Cetinske krajine još živi predaja kako je Čudotvorna Gospa Sinjska otjerala Osmanlije, a Sinjani su kao vječni zavjet odanosti i poštovanja utemeljili vitešku igru Alku oživljavajući tako svake godine prve nedjelje u kolovozu svoju slavnu pobjedu. Alka se održava svake godine u nedjelju u prvoj trećini mjeseca kolovoza u Sinju. Dva dana prije Alke održava se generalna proba (tzv. Bara), a uoči samog natjecanja druga generalna proba (tzv. Čoja).

 

Komentari

loading...