U namještanju skuplje struje za C.E.M.P. bila je upletena i poznata komunikacijska stručnjakinja

Goran Stanzl/PIXSELL

Detalji istrage koja se vodi protiv Josipe Rimac te novog osumnjičenog Domagoja Validžića, bivšeg državnog tajnika u ministarstvu Tomislava Ćorića, spominju i “njegovog šefa”. Nije isključeno i da se pri tome misli na samog Tomislava Ćorića, javlja Telegram.

Istražitelji sumnjaju da su Validžić i Rimac zajedno trebali pomoći tvrtki C.E.M.P. da električnu energiju iz vjetroparka Krš Pađene prodaje državi po višoj cijeni. Upravo u tom kontekstu spominje se i Validžićev “šef”.

U korupcijsku mrežu planiralo se uvesti i državnog tajnika Ivu Milatića

Uz to, Validžić je u korupcijsku mrežu planirao uvesti i svog kolegu Ivu Milatića, koji je tad bio državni tajnik zadužen za energetiku. Sumnja se da je njemu trebao dati na potpis odluku kojom bi tadašnje Ministarstvo zaštite okoliša i energetike omogućilo C.E.M.P.-u prodaju skuplje struje. Tim potezom, smatraju istražitelji, C.E.M.P. bi nezakonito zaradio goleme iznose. Proizlazi to iz tajno snimljene komunikacije Josipe Rimac i ostalih suokrivljenika koju je USKOK priložio kao dokaz u proširenoj istrazi.

Direktor C.E.M.P.-a Dragan Stipić, koji je pod istragom zajedno s vlasnikom te tvrtke Milenkom Bašićem i Josipom Rimac koja ih je povezala s Validžićem, snimljen je sredinom ožujka ove godine kako govori da bi tako godišnje dodatno zaradili čistih pet milijuna eura. Odluka u konačnici nije potpisana jer je Rimac u međuvremenu uhićena.

C.E.M.P. je želio sklopiti ugovor za prodaju skuplje struje

Proizvođači izvora obnovljive energije imaju pravo na uvećane otkupne cijene za do 15 posto u slučaju da pridonose razvoju lokalne zajednice. No C.E.M.P. do sada nije uspio dobiti 15-postotnu višu cijenu jer je Hrvatski operator tržišta energije (HROTE) zaključio da ono što su uložili u Hrvatsku tijekom gradnje vjetroparka zaslužuje uvećanje od nešto manje od 9,5 posto.

No Bašić i Stipić željeli su 15 posto, a Josipa Rimac trebala im je to omogućiti. C.E.M.P. je na odluku HROTE-a podnio žalbu, a Validžić im je u tome pomagao, dok je Rimac posredovala između njega i čelnih ljudi C.E.M.P.-a.

Tajno je zabilježena poruka u kojoj Ćorićevom pomoćniku javlja da je “ona koja tamo mudruje”, a USKOK vjeruje da misli na voditeljicu Odjela obračuna i planiranja sustava poticaja i premija HROTE, Senku Klepo. Validžić joj odgovara da je “ona teška”. I on je, sumnja se, mislio upravo na gospođu Klepo iz HROTE-a.

Josipa Rimac navodno je u jednom trenutku pokušavala utjecati i na samog šefa HROTE-a Borisa Abramovića te je, navodi USKOK među dokazima, javila Validžiću da je “prijatelj bio s njim pa je sada puno razumniji”. U jednoj od poruka Rimac je Stipiću javila da je bila s Domagojem i njegovim “šefom”. U nastavku te poruke Rimac objašnjava kako u Ministarstvu još razmišljaju hoće li C.E.M.P.-ovu žalbu vratiti HROTE-u ili će Ministarstvo donijeti odluku.

U slučaj se uključila i Ankica Mamić

“Materijali iz istrage  pokazuju da je tvrtka C.E.M.P. u akciju lobiranja za povećanje otkupne cijene vjetroenergije uključila i Ankicu Mamić, PR stručnjakinju. O tome je Josipu Rimac u jednom razgovoru obavijestio upravo pomoćnik ministra Domagoj Validžić. Rekao joj je kako je “kod Ive bila Ankica Mamić”. Iz sljedećih kontakata Josipe Rimac istražitelji će shvatiti da je riječ o državnom tajniku za energetiku u Ministarstvu okoliša i energetike, Ivi Milatiću.

Milatić je inače u Ministarstvo imenovan iz kvote HNS-a. S obzirom na to da je bio državni tajnik za energetiku, upravo je u njegovoj nadležnosti bilo rješavanje žalbe C.E.M.P.-a. Vijest o angažiranju Ankice Mamić, međutim, razbjesnila je Josipu Rimac.

Poslala je bijesnu poruku vlasniku C.E.M.P.-a Milenku Bašiću: “Ja znam da ti pokušavaš riješiti, ali da Ankica Mamić dolazi kod Ive Milatića mi je ponižavajuće. Neka ona riješi HROTE.” Zatim šalje poruku i Draganu Stipiću: “Koji k…. Mamićka ide kod Ive Milatića”, na što joj Stipić odgovara da ne zna. No Rimac mu piše dalje: “On i Domagoj (Validžić op.a.) su uvijek bili korektni, ako misliš da ona može nešto a ja ne, zajebali ste se… Neću opstruirati, ali neka ona dalje rješava”.

Stipić ju je, međutim, uspio umiriti, a jednom od sljedećih kontakata sa Stipićem Rimac piše: “Podsjetit ćemo ovog vinara (Ivana Stipića, op.a.) da su izbori i da je to sad važno riješiti i da je njemu važno pozicionirati se i da ga se neće zaobići i zaboraviti, svašta nešto i da to brzinom munje riješi”, piše Jutarnji.


Komentari