U Hrvatsku stiže rekordna pošiljka cjepiva: Proradit će i platforma za prijavu građana

Photo: Milan Sabic/PIXSELL

U Hrvatsku idući tjedan stiže rekordna pošiljka cjepiva, čak 71.525 bočica. U ponedjeljak stiže 18.525 doza od Pfizera i BioNTecha, zatim 16.800 doza Modernina cjepiva i potom još 36.000 doza cjepiva AstraZenece – Oxfordskog cjepiva. Navedeno će značajno ubrzati sam proces procjepljivanja, a djelomično će i proradi punktovi za cijepljenje ako liječnici obiteljske medicine ne budu mogli u svojim ambulantama procijepiti tako velik broj pacijenata.

“Upravo radim listu svojih starijih i teško bolesnih pacijenata za cijepljenje za ponedjeljak. Nastojim da oni najranjiviji budu prvi na redu, a to su, između ostalih, i onkološki pacijenti, koji su ponekad i mlađe dobi, ali životno ugroženi ako dobiju covid-19. Naime, upravo su stručnost i iskustvo liječnika obiteljske medicine u formiranju liste za cijepljenje vrlo važni”, kazala je za Jutarnji obiteljska liječnica dr. Vikica Krolo, potpredsjednica Hrvatske liječničke komore za obiteljsku medicinu.

Još se ne zna koliko će od spomenutih 72.000 doza cjepiva stići u Zagreb, a dosad se pokazalo da je podjela cjepiva ovisno o broju stanovnika neprimjerena za glavni grad jer tu živi najviše starijih od 65 godina i kroničnih pacijenata, a najviše je i zdravstvenih djelatnika.

“Sljedećeg će tjedna proraditi i dodatna platforma za prijavu građana za cijepljenje. Naime, uz prijavu obiteljskom liječniku, prijave će biti moguće i na platformi www.cijepise.hr koja će biti povezana sa županijskim zavodima za javno zdravstvo”, kaže ministar zdravstva Vili Beroš. Dodaje da bi se putem te platforme građani obavještavali o terminu i mjestu cijepljenja, a ne samo putem svojih liječnika.


Komentari