U HRVATSKU STIŽE MEDICINSKA KONOPLJA: Provjerite kada ćete ju moći kupiti i koliko će koštati

earthmed.com

Kanabis će se uvoziti iz Kanade, a distribuciju će izvršavati Imunološki zavod.

Medicinsku konoplju ćete od sredine svibnja moći kupiti i u hrvatskim ljekarnama, potvrdili su to za Dnevnik Nove TV iz Ministarstva zdravlja. Stručnjaci vjeruju kako konoplja, to jest kanabis, može ublažiti simptome, ali kako ne može izliječiti čovjeka, stoga se on neće moći kupiti preko HZZO-a, već ćete ga morati sami plaćati. No, kako se neslužbeno doznaje cijena za mjesečnu terapiju kanabisom mogla bi se kretati između nevjerojatnih 1.500 i 2.000 kuna.

“Mi u ovom trenutku ne očekujemo da će on biti na listi zato što se radi o liječenju simptoma, a ne zapravo o lijeku u onom smislu u kojem su naši lijekovi na listi”, rekla je ravnateljica HZZO-a Tatjana Prenđa Trupec za Dnevnik.

Nabavlja se iz Kanade

Kanabis će se uvoziti iz Kanade, a distribuciju će izvršavati Imunološki zavod i to u obliku kapsula. “Bit će dostupni u dvije jačine i izdavat će se pacijentima isključivo u ljekarni na recept propisan od strane izabranog liječnika u primarnoj zdravstvenoj zaštiti temeljem preporuke liječnika specijalista”, rekla je dr. Romana Katalinić iz Sektora za lijekove Ministarstva zdravlja. U Hrvatskoj medicinski kanabis trenutačno mogu dobiti samo pacijenti koji boluju od multiple skleroze, karcinoma, AIDS-a te djeca oboljela od rijetkog epileptičkog sindroma.

“Pripravak sam kupio prije dva tjedna i djeluje”

Sugovornik Dnevnika nije mogao čekati pa je za medicinskim kanabisom posegnuo je ilegalnim putem. Boluje od jednog tipa leukemije. Pripravak je kupio prije 2 tjedna, a prvi rezultati, tvrdi, već su tu. “Svaki tjedan, zapravo, te vrijednosti su sve bolje i bolje. Da li da se to samo može pripisati samo korištenju ulja, naravno da je to upitno. Sada već desetak dana nisam ovaj ni jednu tabletu protiv bolova popio“, kazao je korisnik medicinskog kanabisa.


Komentari