U Hrvatsku stiže 12 djevojčica iz spaljenog migrantskog kampa! U Zagrebu bi trebale biti smještene u Dugavama

foto:Profimedia

Hrvatska će primanjem 12 djevojčica bez roditeljske pratnje iz Grčke pokazati svoj humani stav, rekli su jučer u Ministarstvu unutarnjih poslova za Večernji, nakon što je u srijedu požar progutao izbjeglički kamp Moriju na otoku Lezbosu.

Deset zemalja Europe jučer se izjasnilo za plan relokacije 400 maloljetne djece bez pratnje, a među njima je i Hrvatska.

Hrvatska je već od ranije trebala primiti deset maloljetnika koji su u grčkim kampovima bili bez roditeljske pratnje, dok je nakon požara taj broj povećan za još dvoje, a u MUP-u kažu da se radi o djevojčicama

Prijam djece koja su trebala stići u Hrvatsku odgođen je u travnju nakon potresa u Zagrebu, a tog je istog mjeseca počela relokacija nekih od njih, najprije u Luksemburg i Njemačku te zatim još neke europske države.

foto:Profimedia

Prihvatne točke

U ožujku je najavljeno kako su predviđene dvije prihvatne točke za djecu migrante bez roditelja, a to su centri za pružanje usluga u zajednici u Zagrebu i Splitu.

“Zagreb – Dugave i Split – Brda su u ovom trenutku centri koji imaju najbolje prostorne i kadrovske uvjete. Ovdje se ne radi o udomljavanju niti o bilo kakvom posvajanju. Ovdje se radi o pružanju smještaja djeci u kriznoj situaciji. Ovo je prije svega humanitarno pitanje”, naglasila je ministrica Bedeković.

“Čuo sam da je hrvatska Vlada odlučila primiti određeni broj prognanika i smatram to lijepom gestom i ljudskim potezom i podržavam to”,  rekao je predsjednik Zoran Milanović tijekom službenog posjeta Njemačkoj.

Premijer Andrej Plenković još je u ožujku rekao da “ne vidi tko bi razuman mogao biti protiv toga da pomognemo djeci koja žive u bitno drugačijim uvjetima nego što žive naša djeca”.

Francuska i Njemačka preuzet će svaka između 100 i 150 maloljetnika bez roditeljske pratnje, Nizozemska 50, a jedine su zemlje istoka EU koje će sudjelovati u akciji Slovenija i Hrvatska. Prijavili su se još i Portugal, Belgija, Finska, Luksemburg te Švicarska koja se uključila iako nije dio EU.

Austrijski kancelar Sebastian Kurz ima drugačije mišljenje. Naime njegova je vlada odbila prijedlog gradskih vlasti u Beču prihvatu sto djece migranataa.

 “Ako razmjestimo ljude iz Lezbosa diljem Europe, osnažit ćemo nadu drugih koji će se zatim obratiti krijumčarima ljudi”, rekao je austrijski ministar vanjskih poslova Alexander Schallenberg.

Sa stavom austrijske vlade složile su se i zemlje Višegradske skupine, Mađarska, Češka, Slovačka i Poljska.

Komentari