U Hrvatskoj se pojavio ‘superširitelj’ virusa, a alarmantan je i podatak kako bi moglo doći do porasta uznapredovalih slučajeva karcinoma

foto:pexels/Ilustracija

U Hrvatskoj je u nedjelju zabilježeno je 258 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva trenutačno ukupno 1512. Među njima je 296 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 25 pacijenata. Preminulo je 5 osoba.

Gordan Lauc, član Vladina znanstvenog savjeta, otkrio je da se u novim žarištima u Hrvatskoj, točnije u Popovači i Legradu, pronalazi i nešto što u epidemiji koronavirusa dosad nije zabilježeno u našoj zemlji.

“Imamo nešto što dosad nismo imali, a to je superširitelj, dakle osoba koja je zarazila velik broj ljudi”, otkrio je Lauc za Dnevnik Nove TV. Dodaje da dolaskom zime treba što više izbjegavati okupljanja u zatvorenom prostoru.

Kada je riječ o nošenju zaštitnih maski u zatvorenom prostoru, Lauc kaže da Hrvatska trenutačno nije u periodu brzog rasta, pa nema potrebe za maskama u zatvorenom.

Ante Ćorušić, ravnatelj KBC-a Zagreb, izjavio je u središnjem Dnevniku HRT-a da je 11 pacijenata pozitivnih na koronavirus u toj bolnici te da su oni ondje ušli preko objedinjenog bolničkog hitnog prijema. Naglasio je da KBC Zagreb funkcionira normalno i da nije žarište koronavirusa.

Rekao je i da mnogi odgađaju preventivne preglede, čak i one za koje su naručeni, iz straha da se u bolnici ne zaraze koronavirusom, što može dovesti do blagog porasta uznapredovalih slučajeva karcinoma koji su možda mogli biti otkriveni ranije.


Komentari