U Hrvatskoj je prijavljen kao ratni invalid, a u Bosni je ministar unutarnjih poslova

FOTO: FTV

Ne vidi ništa sporno.

Aktualnog ministra unutarnjih poslova Zapadno hercegovačke županije Federacije BiH, Zdravka Borasa (47) istražuje Župnaijsko državno odvjetništvo u Splitu i sumnjiči ga za prijevaru.

Točnije, doneseno je rješenje o provođenu istrage protiv Borasa zbog osnovane sumnje da 5. veljače 2015. godine nije splitskoj Područnoj službi Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje prijavio da se zaposlio kao ministar u MUP-u Zapadnohercegovačke županije iako je, kako navode, “bio svjestan da je dužan prijaviti svaku promjenu u osobnim ili stvarnim okolnostima koje utječu na pravo korištenja mirovine”, piše Slobodna.

Oštetio državu za 95 tisuća kuna

Temeljem rješenja iz studenog 1998. godine, Borasu je isplaćivana invalidska mirovina, po rješenju ŽDO-a, i to sve do 30. travnja prošle godine. Tako je državu oštetio za 95 tisuća kuna.

Splitsko tužiteljstvo sumnjiči ga da je je od veljače 2015. do kraja travnja 2016. primao mirovinu iako na nju nije imao pravo. Tužiteljstvo u Splitu, dakle, osnovano sumnja da je od veljače 2015. do kraja travnja 2016. godine uzimao mirovinu iako na nju nije imao pravo. Nisu naveli koliko je iznosila mjesečna invalidksa mirovina, ali neki mediji iz susjedne države pisali su da je Boras, inače prijavljen u Podstrani, primao 6500 kuna.

“Ovako, ja Zdravko Boras o svemu mogu pričati i za novine i za koju god televiziju treba. Ovdje je činjenica da sam ja u listopadu 2013. godine dobio rješenje Ministarstva branitelja koje je potpisao tadašnji ministar Fred Matić po kojemu mi se ukida status invalida. U tom rješenju na koje nisam imao pravo žalbe stajalo je da se ono dostavlja i Zavodu za mirovinsko osiguranje i drugim institucijama. E sad, ako je to moralo njima biti dostavljeno, zašto bih ja imao obvezu bilo što prijavljivati tako da ćemo vidjeti tko je napravio grešku”, rekao je Boras u srijedu.

“Ja sam odlikovani natporučnik HV-a i bojnik HVO-a i onda mi se kaže da nemam pravo na status u državi Hrvatskoj koju sam branio. Žalosno je na što su dovedeni hrvatski branitelji, da nemamo nikakva prava. Što sam ja trebao čekati da mi se netko smiluje, trebao sam pristati da moja djeca žive od zraka??? U sklopu međunarodne pravne pomoći saslušan sam u studenom prošle godine i pitali su me jesam li spreman vratiti novac. Da, jesam, vratit ću, ali tek kad se utvrdi tko je kriv. Hrvatska je pravna država i vjerujem u valjani pravorijek i spreman sam za svaku suradnju i dogovor”, komentirao je ministar policije za Slobodnu Dalmaciju.

Rješenje Ministarstva branitelja o kojem Boras govori dobilo je 10 tisuća tisuća pripadnika HVO-a, i to zato što, kako je stajalo u pismima koje su dobili, “nisu sudjelovali u obrani suvereniteta RH”.

Sva rješenja identična

“Radi se o pripadnicima HVO-a s takozvanog Južnog bojišta, uvedenim u mirovinski sustav Hrvatske. Rješenja su sporna jer su nastala na temelju potvrda o ratovanju koje je 1996. potpisao tadašnji član Zapovjedništva Južnog bojišta, general Ljubo Ćesić Rojs. Sva rješenja su identična i u svima piše da je osoba ranjena na Južnom bojištu. Zanimljivo je i da se to bojište proteglo od Posavine do dubrovačkog zaleđa”, rekao je tada Predrag Matić.

S ovim pitanjem usočava se i trenutni ministar branitelja Tomo Medved koji već neko vrijeme uvjerava da će se prema prijedlogu novog zakona o pravima hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji i pripadnicima HVO-a priznati status hrvatskog branitelja.


Komentari