U Hrvatskoj danas 28 novozaraženih: Dobra vijest! Broj ozdravljenih je prešao broj oboljelih!

Foto: Damir Sencar / POOL / HINA

Nacionalni stožer civilne zaštite objavio je danas najnovije podatke o broju zaraženih koronavirusom u Hrvatskoj.

“U posljednja 24 sata imamo 28 novozaraženih, što je ukupno 2009 osoba pozitivnih na koronavirus. Testiranih je 30.213, a samo jučer 1360 osoba”, rekao je ravnatelj HZJZ Krunoslav Capak.

Od ukupnog broja pozitivinih osoba u Zagrebu ih je 459, dok je u Zagrebačkoj županiji njih 127.

“Postotak pozitivnih je 6,65 posto, a 12.181 je u samoizolaciji. Prosječna dob oboljelih je 51,22 godina, a spolna struktura 54 posto žena i 46 posto muškaraca. Na respiratoru je 21 oboljeli, a ozdravljenih je 982, što je 99 više u zadnja 24 sata”, dodao je.

“Nažalost, imamo i jednu preminulu ženu u Splitu koja je 1928 godište što je 51 ukupno”, kaže Capak.

“Imamo i jednu dobru vijest, a to je da je broj ozdravljenih prvi put veći od broja oboljelih. Imamo 982 ozdravljenih naprema 976 aktivno oboljelih. Bit će dobro da se taj trend nastavi, ako se svi budemo držali uputa. Kod jedne mlađe osobe imamo negdje 50 dana prolongiran pozitivni nalaz. Vidjet ćemo kako pomoći takvim ljudima, dodatno ćemo se konzultirati. Svuda ima mali postotak takvih ljudi, nitko nema strogo decidiran odgovor. Dojam je da ti ljudi nemaju simptome i da smatraju znanstvenici iz Kine i Njemačke da iza 21. dana ne očekuju da je virus, iako se našao na sluznici, infektivan za druge. Ipak, svi žele biti oprezni, potrebna su dodatna istraživanja. Tako se ponaša dosta mikroorganizama. U kontaktu smo s kolegama izvana, ali pokušavamo i sami dati odgovore na ta pitanja”, rekla je ravnateljica Klinike za infektivne bolesti Alemka Markotić.

Od ponedjeljka tako počinu raditi trgovine po novom radnom vremenu, a od 11. svibnja djeca nižih razreda kreću u osnovnu školu.

“Radno vrijeme trgovina se vraća na ono prije proglašenja epidemije. trgovine koje imaju radno vrijeme duže od 10 sati moraju raditi dvokratno, uz jedan sat pauze za dezinfekciju. Nedjeljom će raditi samo kiosci, pekarnice, trgovine na benzinskim postajama”, rekao je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.


Komentari