U Hrvatskoj danas 15 novozaraženih: Slijedi nova faza popuštanja mjera

Foto: Tomislav Kristo / CROPIX

Nacionalni stožer civilne zaštite objavio je na današnjoj konferenciji za novinare najnovije podatke o broju zaraženih koronavirusom u Hrvatskoj.

“U protekla 24 sata imamo novih 15 pozitivnih bolesnika na covid-19, što je ukupno 2176 zaraženih. Testirano je  44.218 osoba od toga 860 u zadnja 24 sata, a postotak pozitivnih je 4,92 posto”, rekao je ministar zdravstva Vili Beroš.

“Nažalost imamo i jednog preminulog u Osijeku koji je bio 1950. godište, a bio je na respiratoru. Ukupno na respiratoru imamo 13 bolesnika. Oporavljenih je ukupno 1726, od čega 17 više od jučer. Također, 16.749 osoba je u samoizolaciji”, dodao je Beroš.

Od ukupnog broja oboljelih osoba 472 ih je u Zagrebu i 130 u Zagrebačkoj županiji.

“Primili smo prijedlog Stožera civilne zaštite Splitsko-dalmatinske županije, od danas se uvodi nužna epidemiološka mjera zabrane napuštanja mjesta prebivališta i stalnog boravka na području otoka Brača u trajanju od 14 dana”, rekao je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

“Druga odluka je izmjena odluke o privremenoj zabrani prelaska preko graničnih prijelaza RH kojom se državljanima omogućuje ulazak u RH, odnosno odlazak u inozemstvo uz pridržavanje općih i posebnih preporuka HZJZ-a. Kada postoje razlozi, strani državljani će moći ući u RH uz pridržavanje preporuka HZJZ-a, te strani državljani koji putuju zbog neodgodivih osobnih razloga”, dodao je Božinović.

“Razgovaramo s Ministarstvom kulture, stožer je u suradnji s njima izradio odluke u sektoru kulture, a odnose se na održavanje manifestacija i proizvodnje audio-vizualnih i glazbenih sadržaja. Preporuke će biti objavljene skoro, a bit će propisana vremenska razdoblja od kada se mogu provoditi. Preporuke se odnose na publiku i izvođače, a po pitanju glazbe i filma propisat će se uvjeti kako bi filmske ekipe mogle nastaviti s radom te organizaciju snimanja glazbenih sadržaja”, rekao je ministar.

“Probe će moći starati od ponedjeljka, a što se tiče kina, kazališta i koncerata, vjerojatno 18., ali na tome se radi. Omogućit će se rad kladionica od ponedjeljka i automat klubova”, rekao je Božinović komentirajući ulazak u novu fazu relaksacije od ponedjeljka.


Komentari