U Hrvatskoj će sutra biti Dan žalosti, Plenković poručio: ‘To je poruka solidarnosti i potpore’

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Premijer Andrej Plenković danas se nakon sjednice Vlade obratio javnosti, gdje je pojasnio kako će funkcionirati krizni stožer koji je danas oformljen.

Na samom kraju, Plenković se osvrnuo na tragičnu pogibiju osmero mladih u Posušju koja se dogodila na Novu godinu te je rekao da se sutra zbog toga u Hrvatskoj proglašava Dan žalosti.

“Mislim da je to poruka solidarnosti i potpore u ime cijele RH”, rekao je Plenković.

Inače, 2. siječnja je bio dan žalosti u Hrvatskoj zbog žrtava razornog potresa u Sisačko-moslavačkoj županiji.

Vlada je proglasila katastrofu za Sisačko-moslavačku te dijelove Zagrebačke i Karlovačke županije pogođene potresom, a potpredsjednika Vlade Tomu Medveda ovlastila za rukovođenje radom Stožera civilne zaštite u dijelu vezanim uz otklanjanje posljedica katastrofe.

“Riječ je o izrazito važnoj odluci koja se donosi na temelju Zakona o sustavu civilne zaštite, članka 22 i 54”, rekao je premijer Andrej Plenković na sjednici u ponedjeljak, objasnivši odluku o proglašenju katastrofe koju je Vlada donijela na prijedlog ministra unutarnjih poslova, nakon analiziranja stanja na terenu.

Slijedom te odluke donesena je i odluka da radom Stožera civilne zaštite, u dijelu koji se odnosi na otklanjanje posljedica katastrofe uzrokovane potresom, rukovodi potpredsjednik Vlade Medved. Potpredsjednik Vlade Davor Božinović obavljat će ostale aktivnosti koje se odnose na Stožer civilne zaštite, a tiču se bilo covida-19, bilo neke potencijalne druge krize ili nepogode, dodao je premijer.


Komentari