U DVIJE GODINE ČAK TRI ZRAKOPLOVNE NESREĆE: Četvorica hrvatskih vojnika u avionima su izgubila život

Foto: Vlado Kos / CROPIX

Pad borbenog aviona MiG-21, koji se srušio u utorak oko 14 sati kod Slatine, treća je teška vojna zrakoplovna nesreća u posljednje dvije i pol godine.

MORH je izvijestilo da se MiG-21 srušio tijekom najavljenog trenažnogleta na nenaseljenom šumovitom području kod Slatine. Oba su se pilota katapultirala, a jedan je pronađen odmah, dok je za drugim trajala intenzivna potraga te je pronađen ozlijeđen.

Dvije teške zrakoplovne nesreće dogodile su prije dvije godine, a živote su izgubila četvorica časnika Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

Jedna se nesreća dogodila 27. siječnja 2020. godine kada je kod Zablaća u Zlarinskom kanalu pao helikopter Bell OH-58D Kiowa Warrior. U padu letjelice u more poginuo je bojnik, dok je tijelo natporučnika nakon intenzivne potrage pronađeno dan kasnije.

U svibnju iste godine pao je i školski avion Zlin 242 L u Biljanima Donjim kod Benkovca. Tada su poginuli su natporučnik i poručnik. Stradali su za vrijeme izvođenja figure ”zvono” u sklopu obuke akrobatskog letenja.

Strašna nesreća i prije osam godina

MiG-21 srušio se prije osam godina, točnije 5. kolovoza 2014. u Donjoj Lomnici kod Velike Gorice. Avionom je tada upravljao pilot koji se uspješno katapultirao, a taj je isti avion sudjelovao dan ranije u svečanom preletu nad Kninom povodom obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, a 12 godina ranije bio je na remontu u Rumunjskoj.

Dva su takva zrakoplova izgubljena i 23. rujna 2010. na vojnoj vježbi kod Slunja. Povjerenstvo koje je istraživalo pad dvaju MiG-ova izvijestilo je u veljači 2011. da je do sudara zrakoplova došlo tijekom izvođenja borbene vježbe bojevog gađanja, uslijed niza nepovoljnih okolnosti, a najviše su na nesreću utjecali loši meteorološki uvjeti te nedovoljno iskustvo pilota.

Pilotima se sudilo

MiG-ovima su tada upravljali satnik i natporučnik, obojica bili piloti 91. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane. Obojica su u nesreći bili lakše ozlijieđeni, a zrakoplovi su se srušili na području općine Plaški, u mjestu Latin te na brdo Hum. Iz MORH-a su tada potvrdili i da je jedna žena na tlu stradala od krhotina te je bila prebačena u bolnicu gdje joj je operirana nadlaktica.

Pilotima, koji su se katapultirali prije sudara, sudilo se za kazneno djelo protiv opće sigurnosti i to za ”neizravnu namjeru”. Piloti su najprije oslobođeni 2017. na Općinskom sudu u Karlovcu, dok je tu odluku u veljači 2019. potvrdio i Županijski sud u Varaždinu, čime su Trošelj i Kudlik pravomoćno oslobođeni krivnje.

U padu helikoptera poginuo civil   

Tri godine ranije helikopter Mi-8 srušio se u Vukovaru 9. srpnja 2007. s visine između 30 do 50 metara odmah nakon polijetanja.

U službenom priopćenju tada je navedeno da su u nesreći teže ozlijeđeni tada umirovljeni general i nekadašnji ministar obrane Damir Krstičević te tri člana posade – satnik Robert Garić, natporučnik Stjepan Sabljić i nadnarednik Juraj Ruškač, dok su general pukovnik Slavko Barić, pukovnik Veljko Biško i narednik Dražen Šavorić nakon liječničkog pregleda, s lakšim ozljedama otpušteni iz vukovarske bolnice.

U toj nesreći ozlijeđeno je i troje pripadnika Oružanih snaga koji su se nalazili u blizini mjesta pada helikoptera. Brigadni general Zvonko Peternel lakše je ozlijeđen, dok su narednica Ljubica Perišić i vojnik Vjekoslav Perišić s teškim ozljedama prevezeni u bolnicu gdje su podlegli ozljedama, kao i nadnarednik Ruškač.

Nesreća i u Divuljama

Prilikom slijetanja u vojnu bazu u Divuljama u srpnju 2004. srušio se helikoper Mi-8. Helikopter, kojim je upravljala satnica, srušio se s nekoliko metara visine, udario u tlo i prevrnuo se. Četveročlana posada prošla je s lakšim ozljedama.

U rujnu iste godine, nakon udara u Svirču na Hvaru zapalio se protupožarni Air Tractor AT 802. Pilot je samostalno izašao iz aviona, a liječnici su konstatirali samo lakše ozljede. Isti tip aviona je uništen u padu krajem listopada 2011 kod mjesta Gornji Humac na Braču. Pilot, koji je gasio požar na deponiju smeća, preživio je pad.

Poginuo civil

Sredinom veljače 1998. u školskom letu helikoptera Bell 206B pilot instruktor je zbog nestegovnog ponašanja, neodobreno spustio letjelicu na poljoprivredno zemljište u Polači i stupio u kontakt sa civilom Šimom Ražnjevićem. Prilikom uzlijetanja došlo je do nekontroliranog poniranja helikoptera i pada na zemlju, kojom prilikom je poginuo Ražnjević, dok je posada liječnički zbrinuta u zadarskoj bolnici.

Tijekom 1996. zabilježena su dva pada helikoptera tipa Mi-8. Jedan se srušio u lipnju te godine kod Ivanja Reke, dok je drugi pao u studenome kod Otoka Svibovskog no ozlijeđenih osoba nije bilo. Iste godine u kolovozu, u padu MiG-21 u blizini Velike Gorice poginuo je pilot Ivan Bosnar.

U travnju 1995., tijekom vježbe na poligonu Gašinci, srušio se MiG-21 kojim je upravljao Zlatko Mejaški koji je poginuo, dok je mjesec dana kasnije u Lučkom, zbog oštećenja repnog rotora, pao helikopter Mi-8.


Komentari