U 90. GODINI: Napustila nas je briljantna književnica, bila je dragovoljka u Domovinskom ratu

Foto; Pixabay/ Ilustracija

Tužna vijest za hrvatsku književnost. U 90. godini preminula je poznata spisateljica Božena Filipan, objavilo je u utorak Društvo hrvatskih književnika (DHK). Rodom iz Varaždinskih Toplica, Božena je s navršenih 18 godina otišla u Zagreb gdje je diplomirala biologiju, geografiju i kemiju na Višoj pedagoškoj školi. Pored toga, diplomirala je i psihologiju znanstvenoga smjera na Filozofskome fakultetu u Zagrebu.

U Izdavačkom savjetu časopisa Kaj, objavljivala je pjesme i prozu na standardu i kajkavštini. Sudjelovala je Varaždinskom književnom društvu svojim književnim prilozima u zbornicima, recitalima i manifestaciji “Senje i meteori”.

Filipan je bila dobrovoljka u  Domovinskom ratu u sastavu psiholoških jedinica.

Pisala je i kratke književne forme, poput haiku, wake i haibun koje je objavljivala časopisima i zbornicima haiku pjesništva u Hrvatskoj. Autorica je knjiga “Pet stoljeća narodne prosvjete i školstva u Varaždinskim Toplicama” i “Spomenice škole 1480.-1971”. Filipan je poznata po tome što je utemeljila manifestaciju Kukuljevićevi dani te je autorica projekata i programa zaduženih za  za restauraciju i revitalizaciju baštine Varaždinskih toplica. Više od 20 godina obnašala je dužnost predsjednice Ogranka Matice hrvatske u Varaždinskim lopticama.


Komentari