TVRTKE S ADRESAMA U ZAGREBU: U poreznim oazama novac čuvali i Hrvati, među njima Miroslav Antunović (FOTO)

panama papers
Screenshot/YouTube

U svjetsku aferu Panama Papers upleteno je više od 200 tisuća tvtrki i osoba.

Prema podacima koje je jučer objavio Međunarodni konzorcij istraživačkih novinara (ICIJ), među tvrtkama koje su bile registrirane u poreznim oazama, nalazi se ukupno 38 imena i 32 adrese iz Hrvatske.

Iako ICIJ upozorava da se te offshore kompanije mogu zapravo koristiti u legitimne svrhe, prema dosadašnjem iskustvu takve su tvrtke pokazivale kako neki bogati ljudi koriste offshore tvrtke da bi izbjegli plaćanje poreza ili druge sankcije koje inače imaju u matičnim državama.

Među objavljenim podacima iz Hrvatske, nalaze se ukupno 38 imena osoba i 32 adrese iz Hrvatske.

panama2

panama3

Popis tvrtki iz Hrvatske

Uz imena zastupnika tvrtki, objavljeni su i sami nazivi poduzeća registriranih u Panami i drugim offshore oazama. Popis tvrtki je sljedeći: JADRAN MARITIME SERVICES S.A., SGSB Company Limited, KEYMORE PROPERTY ASSET INC., Greenfield Group Inc, APWIND LIMITED, Thillay Limited, Adnil Limited, APACHE SKY LIMITED, Aviva Trading Ltd. Central European Property Company Corp., Regent 4 Ltd., Vapi Business Group Ltd., NORSFORD LTD., DENEVIAN LTD., Cosico Ltd., I CONSULTING INC. BOLISFORD LTD., GENEX INTERNATIONAL LTD., Bauwood Limited, BL Media Group Ltd, piše 24sata.hr. 

Imena iz Hrvatske

O važnosti ovih podataka, govori i sama činjenica da je islandski premijer Sigmundur Gunniaugson dao ostavku jer se i on našao na popisu Panamskih dokumenata. Iako se u Hrvatskoj još uvijek moraju istražiti objavljena imena, Večernji list  piše kako se u dokumentima dvaput spominje ime Miroslava Antunovića, i to na način da se u dokumentu ICIJ-a spominje kako mu je dioničar u  u tvrtki Alfa Global Holdings s jurisdikcijom na Britanskim djevičanskim otocima. Među adresama u Panamskim dokumentima, ali bez imena, navedena je i adresa Lička ulica 31 u Zagrebu. Pretraga hrvatskog sudskog registra “spaja” ta dva podatka – na adresi Lička 31 prijavljen je Miroslav Antunović, direktor i članu Antunović TA, društva s ograničenom odgovornošću za unutarnju i vanjsku trgovinu, na adresi Zagrebačka avenija 100/A. Novinari Večernjeg lista sinoć nisu mogli stupiti u kontakt s Antunovićem. 

Druga osoba koju su spojili sa tvrtkom je Klaudio Marcelić, čija je adresa 112. brigade u Zadru. Čini se da je Marcelić osnivač i direktor tvrtke Novi link, koja je prije dvije godine zadarskoj bolnici donirala EKG uređaj vrijedan 50 tisuća kuna. Zatim, u dokumentima se nalazi i ime Zlatka Garca, a jedina pronađena poveznica je ta da je osoba istoga imena poznata javnosti kada je 2013. nastrijeljena u središtu Bukurešta. Inače, Garac je rođen u Osijeku, živi u Rumunjskoj desetak godina i od početka karijere radi u tvrtkama za gospodarenjem otpadom.

Na popisu dokumenata iz panama je i ime Milana Holjevca, a uz njega se veže adresa Put Vojina 16 u Lovranu. Novinari Večernjeg lista iz sudskog registra doznali su da je na toj adresi Holjevac bio prijavljen kada je u Rijeci 2007. godine otvarao Specijalnu bolnicu za opću i plastičnu kirurgiju, otorinolaringologiju, ortopediju, urrologiju i ginekologiju Liganj. Poznato je da se Holjevac, koji je prije 6 godina počinio samoubojstvo, vratio iz Afrike u Hrvatsku 90-ih godina. U Africi se bavio izvozom južnog voća, a po povratku u Hrvatsku nastavio se baviti istim poslom. Bio je jedan od osnivača Rotary kluba u Rijeci. Isto tako, zna se da je imao vlastiti avion.

Pod povećalom javnosti i svjetski moćnici

Inače, baza podataka Panama Papers teška je više od 2,6 terabajt. Pod povećalom javnosti zbog povezanosti s objavljenim podacima našli su se svjetski moćnici poput britanskog premijera Davida Camerona, ruskog premijera Vladimira Putina, ukrajinskog predsjednika Petra Porošenka i argentinskog predsjednika Mauricija Macrija, ali i argentsnki nogometaš Lionel Messi. 

>>>OBJAVLJENI NOVI PODACI ‘PANAMA PAPERSA’: Ovo su hrvatske tvrtke i građani koji se nalaze u novoj bazi

>>>SNOWDEN PRIZNAJE DA JE NAJVEĆE DO SADA: Curenje podataka raskrinkalo svjetske moćnike, ali i tri hrvatske tvrtke

 

 

 


Komentari