TUŽNA OBLJETNICA STRADANJA U VUKOVARSKOM VELEPROMETU: ‘Mi smo tu bili samo divljač za odstrijel’

Foto: Facebook screenshot

Misom zadušnicom i polaganjem vijenca te paljenjem svijeća podno spomen-ploče u subotu je obilježena 30. obljetnica stradanja Vukovaraca u Veleprometu, piše N1.

U rujnu 1991. su ondje bivša JNA i srpske paravojne postrojbe osnovale prihvatni centar u kojem su zatvarani, mučeni i ubijani zarobljeni hrvatski branitelji i civili.

Još se traga za nestalima

Vukovarac Mato Gombović u Velepromet je doveden zajedno 21-godišnjim sinom koji je kasnije odveden na Ovčaru sa skupinom zatočenika i tamo mu se gubi svaki trag.

“Mene su toga dana odveli da radim nešto u gradu, a Mirka na Ovčaru. Kada sam se vratio, pitao sam gdje mi je sin, na što su mi rekli da ću ga vidjeti kada oni to budu htjeli. Nikada ga više nisam vidio. Njegovi posmrtni ostaci niti do danas nisu pronađen. Imao je samo 21 godinu”, rekao je Gombović kazavši kako su zatočenici u Veleprometu bili tučeni, mučeni i ubijani, a on i dio zatočenika oko njega bili su zaduženi za uklanjanje tijela ubijenih.

Mučna svjedočanstva

O mučenjima i ubojstvima zatočenika u Veleprometu svjedočio je i Ivica Azenić koji je u Velepromet doveden 19. studenog.

“U tih dva sata, nakon što sam doveden, pred nama su, od nas 12, ubili pet osoba. Kada su doveli drugu skupinu, mi smo završili u hangaru. S jedne strane bila je smrt, strah i čuli su se jauci, dok se sa druge strane čula glazba i veselje. Mi smo tu bili samo divljač za odstrijel”, kazao je Azenić.

Više od 700 ubijenih

Po podacima Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora, kroz Velepromet je prošlo oko 10.000 osoba, a ubijeno je više od 700 zatočenika.

“Ovo je bilo najveće stratište Vukovaru gdje su dovođeni, mučeni i ubijani vukovarski branitelji i civili. Zbog zločina počinjenih u Veleprometu podnijeli smo niz tužbi po kojima je, međutim, jako malo učinjeno, a za što krivimo Državno odvjetništvo. Ne možemo vjerovati da pored svih svjedočenja i dokaza DORH nije našao za shodno da se pokrene i procesuira zločine i zločince”, kazao je predsjednik Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora Danijel Rehak.

U svom je obraćanju prenio poruku DORH-u da pročitaju razgovor koji je s vojnim tužiteljem u Srbiji u Expressu objavio novinar Hrvoje Zovko, a koji otvoreno govori što se sve događalo u Vukovaru.

“Mislim da bi to bio jedan od koraka da DORH vidi na koji način i kako treba da se radi”, poručio je Rehak.

Među brojnim Vukovarcima koji su došli odati počast stradalima u Veleprometu bio je i vukovarski gradonačelnik Ivan Penava.

Žrtve Ovčare

Vukovarci će se danas prisjetiti i žrtava Ovčare gdje je na tamošnjem poljoprivrednom dobru 20. studenoga 1991. ubijeno je 200 ranjenika i civila odvedenih iz vukovarske bolnice, zajedno s još pedesetak osoba za čijom sudbinom se još uvijek traga.


Komentari