TURIZAM CVATE UNATOČ KORONI: Ovog vikenda na autocestama je bilo samo malo maje turista nego lani

Foto: Ante Cizmic / CROPIX

Izgleda da ni pandemijska prijetnja nije spriječila stotine tisuća turista da dođu uživati u ljepotama naše obale.

Unatoč crnim prognozama o potpunoj propasti sezone koja će zadati strašan udarac hrvatskom proračunu, otvaranje granica prema svim zemljama i reklamiranje Hrvatske kao turistički sigurne zemlje definitivno su urodili plodom.

Prema podacima Hrvatskih autocesta, u petak je na naplatnoj postaji Lučko na autocestu ušlo 37.601 vozilo, što je samo 7,5 posto manje vozila negoli na isti petak prošle godine.

Kolone vozila s turistima iz Njemačke, Austrije, Češke koji su krenuli prema Hrvatskoj počele su se formirati jučer u ranim jutarnjim satima već u Austriji, pred ulazom na tunel Karavanke u smjeru Slovenije.

U jednom trenutku kolona automobila bila je dugačka oko 16 kilometara. Gužva nije jenjavala ni tijekom dana pa je oko 14 sati na tom dijelu kolona bila oko 11 kilometara.

Zbog velikog broja vozila promet kroz tunel povremeno se zatvarao. Najveći dio jutarnjeg prometa kasnije se prebacio u Hrvatsku pa je do podneva na naplatnoj postaji Lučko zabilježen ulazak 25.771 vozila ili samo 2 i pol posto manje nego iste subote prošle godine.

U poslijepodnevnim satima na ulasku iz Slovenije u Hrvatsku kolone su bile od 2 do 9 kilometara, ovisno o graničnom prijelazu. U kasnim poslijepodnevnim satima na više dionica autoceste Zagreb Split vozilo se usporeno zbog gustog prometa.

Ovi podaci samo potvrđuju ranije prognoze da je prošlog vikenda u Hrvatskoj bilo oko milijun turista. Točnije, kako su procijenili u Hrvatskoj udruzi turizma, između 950.000 i milijun gostiju, donosi Jutarnji list.

Komentari

loading...