TURIST ŽELIO RAZMIJENITI 100 EURA, EVO ŠTO JE DOBIO! ‘U svakoj mjenjačnici je istaknut tečaj, ako znaš čitati, ne bi trebalo biti problema’

Plaža (Foto: Bozo Radic/CROPIX)

Na društvenim mrežama objavljen je račun iz jedne poznate mjenjačnice s Jadrana koji su dobili gosti iz Nizozemske. Na njemu piše kako su za 100 eura dobili 607 kuna. Transakcija je napravljena u nedjelju navečer. Prema tečajnoj listi HNB-a, srednji tečaj za devize je za 1 euro u ponedjeljak iznosio 7,51 kunu.

Ispod objave povela se velika rasprava. Jedni optužuju mjenjačnicu za pljačku, a drugi smatraju kako su turisti sami krivi.

“U Splitu imaš možda pet mjenjačnica gdje je tečaj povoljniji od banke, a svih ostalih 500 su teške pljačke”, napisao je jedan komentator.

Mijenjao novac na brodu

Drugi je objasnio kako je radio na brodu i turistima pošteno mijenjao novac. “Ja dok sam radio na brodu bi gostima sam mijenjao. Tu bi dobio novca svaki tjedan, mijenjao bi im po normalnom tečaju pa bi skoro svaki dao 10 eura kao hvala”, napisao je.

Foto: Reddit

Na njegov komentar nadovezao se muškarac sa sličnim iskustvom. “Tako i ja. Tečaj npr. 7.25, ja bi im dao onda 710 za 100€, ali bih uvijek naglasio koliki je srednji tečaj, ali i koliko bi dobili da odu u mjenjačnicu. Kad bi pretvorio sve u eure, otišao bih u banku i tako u krug s namjerom da na kraju ljeta sve ušteđeno ostane u eurima jer na zimu uvijek ide do 7.5. Blago ilegalno, ali činio sam ljudima uslugu, a sebi spremio 1000 – 2000 kuna”, pohvalio se o svom biznisu.

Zadnja sezona prije uvođenja eura

Jedan komentator smatra da ih treba prijaviti poreznoj upravi. “Račun nije evidentiran u njihovoj bazi tj. piše da je fiskaliziran, a nije. Također nije ispravno napisana adresa, oznaka trgovačkog prostora. Ako ne želiš ti prijaviti, budem ih ja prijavio. Ne možeš spriječiti da daju katastrofa tečaj, ali ih možeš prijaviti za stvari koje rade krivo. I ne priznaju gramatičke pogreške kao u ovom slučaju”, objasnio je rekavši da to zna iz osobnog iskustva.

Jedan smatra da idu na sve zadnju sezonu prije uvođenja eura. “Lihvare dok još mogu, zašto ne provjere tečaj prije nego promijene, pa isplativije je i na bilo koji bankomat otići i podići kune”, mišljenja je.

Neki brane mjenjačnicu

Pojedini brane mjenjačnicu. “Već par godina se ta ista mjenjačnica povlači po novinama i zgroženi turisti se čudom čude. U svakoj mjenjačnici je istaknut tečaj, ako znaš čitati, ne bi trebalo biti problema, bar mislim. Ali treba napraviti koji korak više do druge mjenjačnice”, napisao je.

Muškarac koji je nedavno bio u Nizozemskoj, odakle su turisti koji su mijenjali novac, opisao je iskustvo iz te zemlje gdje nitko ne plaća gotovinom koja se i dalje “forsira” u Hrvatskoj.

Iskustvo iz Češke

“S obzirom na to da se spominje Nizozemska, nedavno sam se vratio iz Nizozemske gdje sam bio 18 dana i apsolutno svagdje sam sve plaćao na karticu bez ikakvog prostora za muljaže, makar sam bio ‘glupi turist’. Sigurno će netko sad pitati ‘a što je s bakšom’. Isto sam se i ja pitao. Ali čini mi se da nema neke razlike. Naplate mi nešto npr. 8.60€, ja kažem 10€, u redu je, oni natipkaju u uređaj 10€ i skinu mi 10€ s kartice. E sad kako oni to sebi kasnije odvajaju ne znam iskreno, ali siguran sam da imaju i to riješeno na neki logičan način jer za svaku bakšu su se jako ljubazno zahvaljivali, koja nije obavezna niti se očekuje. Poanta je da nisam bio pokraden niti u jednom trenutku, a keš nisam skoro ni vidio.”

Još jedan muškarac opisao je da stanje nije ništa bolje ni u Češkoj. “Nemojte gledati tako na stvari. Ja sam bio pred dva tjedna u Češkoj, tamo situacije nije ništa bolja. Ako ne paziš na kurs i ne gledaš koji tečaj ćeš dobiti isto će te nasanjkati i proći ćeš gore nego ovi nizozemski turisti. Svako treba biti dovoljno pametan i sam za sebe odlučiti gdje želi nešto kupiti i po kojoj cijeni. Ako je tebi OK ići u lokalni dućan po sladoled za 25 kn koji u Kauflandu košta 12, zašto bi onda trebalo slikati taj račun i reći, gle tu košta sladoled 25 kn? Cijene su ti jasno izložene, tvoj odabir je hoćeš li ili nećeš negdje trgovati ili ne…. Oprosti, ali Nizozemci su si sami krivi….”, zaključio je.

Odgovor HNB-a

Hrvatsku narodnu banku upitali smo Što učiniti ako je tečaj u nekoj mjenjačnici tako nizak i može li se takvu mjenjačnicu kazniti? U cijelosti prenosimo njihov odgovor.

“Na tržištu stranih sredstava plaćanja u Republici Hrvatskoj banke i ovlašteni mjenjači utvrđuju tečajeve stranih valuta u odnosu na kunu koje primjenjuju kod otkupa odnosno prodaje stranih sredstava plaćanja samostalno, odnosno u skladu sa svojom poslovnom politikom. Navedeno postupanje banaka odnosno ovlaštenih mjenjača zasniva se na odredbi članka 44. Zakona o deviznom poslovanju (“Narodne novine”, br. 96/2003., 140/2005., 132/2006., 150/2008., 92/2009., 133/2009. – Zakon o platnom prometu, 153/2009., 145/2010., 76/2013. i 52/2021. – u nastavku teksta: Zakon), kojim je uređeno da se tečaj strane valute prema kuni slobodno formira na tržištu stranih sredstava plaćanja na temelju ponude i potražnje.

Nije protivno Zakonu

Iako je u slučaju koji ste naveli u Vašem upitu riječ o niskom kupovnom tečaju za valutu euro, primjena takvog tečaja nije protivna Zakonu. Stoga, klijent ovlaštenoga mjenjača treba radi svoje zaštite od ulaska u ugovorni odnos koji smatra nepovoljnim, kao i kod ulaska u ugovorni odnos s bilo kojim drugim trgovcem, utvrditi cijenu, u ovom slučaju kupovni tečaj za euro koji primjenjuje ovlašteni mjenjač te treba usporediti kupovne tečajeve za euro koje primjenjuju banke i drugi ovlašteni mjenjači koji posluju na istom području s tim tečajem.

Napominjemo da je Hrvatska narodna banka uredila Odlukom o uvjetima i načinu na koji ovlašteni mjenjači obavljaju mjenjačke poslove (“Narodne novine”, br. 85/2019. i 101/2020.– u nastavku teksta: Odluka), kao regulator poslovanja ovlaštenih mjenjača, a radi informiranosti i zaštite potrošača koji namjeravaju ući u ugovorni odnos s ovlaštenim mjenjačem, da je ovlašteni mjenjač dužan na mjenjačkom mjestu istaknuti važeću tečajnu listu s tečajevima stranih valuta kojima trguje, na mjestu i na način vidljiv strankama (članak 7. stavak 3. točka 3. Odluke).

Može zatražiti storniranje

Ako je transakcija otkupa stranog gotovog novca već obavljena, a klijent ovlaštenoga mjenjača utvrdi da mu je neprihvatljiv primijenjeni kupovni tečaj u toj mjenjačkoj transakciji, može zatražiti od ovlaštenoga mjenjača storniranje transakcije odnosno povrat stranog gotovog novca.

Na kraju, napominjemo da za nadzor poslovanja ovlaštenih mjenjača nije nadležna Hrvatska narodna banka nego Ministarstvo financija – Financijski inspektorat. Stoga, ako određeni potrošač smatra da postupanje bilo kojeg ovlaštenog mjenjača nije u skladu s propisima, upućujemo ga da se u tom slučaju obrati navedenom nadzornom tijelu”.


Komentari