Trideset tisuća potpisa za bolesnu djecu: Od Vlade traže dotaciju za hitnu nabavu lijeka

www.hkv.hr

Traže i da Vlada naloži HZZO-u da u najkraćem roku odobri povećanje mjesečnog limita za dodatna 2,5 milijuna kuna.

Peticiju “Svako bolesno dijete ima pravo na šansu za život” u samo četiri dana, od podneva 15. lipnja do jutra 19. lipnja potpisalo je gotovo 30 tisuća građana (29 182), potpisi i dalje pristižu putem interneta, a pokretači peticije Solidarna – zaklada za ljudska prava i solidarnost i Program ekonomsko-socijalne pravednosti Centra za mirovne studije u otvorenom pismu premijeru Andreju Plenkoviću u ponedjeljak su zatražili da na izvanrednoj (telefonskoj) sjednici donese odluku o izravnoj dotaciji 10,5 milijuna kuna Klinici za dječje bolesti Zagreb za potrebe hitne nabavke novog lijeka za sedmoro malih pacijenata oboljelih od neuroblastoma.

“Ovako široka i brza podrška građana iz cijele Hrvatske i iz inozemstva zahtjevima peticije daje nam legitimitet da od vas i vaše Vlade u cijelosti, a posebno ministra zdravstva, tražimo da Vlada odmah preuzme odgovornost za ispunjenje naših zahtjeva”, stoji u pismu.

Ističu kako se zahtjevi odnose na gorući problem sedmoro djece, ali i na sistemski problem nejednakosti u pristupu liječenju ovisno o dijagnozi i potrebama. Stoga od Vlade RH traže dotaciju za hitnu nabavku lijeka, izravno od proizvođača, a potom i provođenje procedura za uvoz lijeka u Hrvatsku.

Traže i da Vlada naloži HZZO-u da u najkraćem roku odobri povećanje mjesečnog limita za dodatna 2,5 milijuna kuna Klinici za dječje bolesti Zagreb te da zaduži taj Zavod da, u suradnji s Ministarstvom zdravstva i bolnicama, do jeseni napravi procjenu potreba izdvajanja za izvanredne zdravstvene situacije i rijetke bolesti.

Predlažu osnivanje Kriznog zdravstvenog fonda HZZO-a i Ministarstva zdravstva za tu namjenu s fleksibilnijim mehanizmima dotacija za hitne i posebno skupe potrebe budući da, kako ocjenjuju, aktualni mehanizmi, uključujući i Fond za skupe lijekove, pravodobno I primjereno ne odgovaraju na goruće potrebe.

Iz Zaklade Solidarna i Centra za mirovne studije podsjećaju da su peticiju pokrenuli zbog akutne ugroženosti zdravlja i života sedmoro djece koja boluju od maligne bolesti neuroblastoma, a liječe se u Dječjoj bolnici Zagreb u Klaićevoj ulici.

Bolnica, ističu, nema na raspolaganju dodatna sredstva za nabavku novog lijeka nedavno registriranog na razini EU, no ne i u Hrvatskoj. Bolnica se obratila HZZO-u radi povećanja limita za nabavku lijekova u svrhu liječenja djece, no dosad bezuspješno. HZZO inzistira na tome da lijek još nije registriran u Hrvatskoj, iako je moguća direktna interventna nabavka lijeka od strane same bolnice. Inače, lijek je već dostupan bolesnoj djeci u Sloveniji i Srbiji.

“To nije humanitarno pitanje koje bi građani trebali sanirati dobrotvornim akcijama, već odgovornost države za sistemski problem nejednakosti građana u pristupu zdravstvu i nedjelotvornog planiranja i upravljanja zdravstvenim troškovima”, stoji u otvorenom pismu premijeru sa zamolbom Vladi da dodijeli sredstava iz proračunske zalihe za hitnu svrhu ili da isplatu dodatnih sredstava Klaićevoj bolnici danas naloži HZZO-u.


Komentari