Tri hrvatska liječnika u finalu dodjele ‘medicinskog Oskara’: Prošle godine osvojila ga je Petrova bolnica

Foto: Ranko Suvar / Cropix

International Medis Awards for Medical Research nagrađuje vrhunska istraživačka postignuća u devet država srednje i jugoistočne Europe za devet medicinskih područja. Nagrade su priznanje izvanrednim liječnicima i farmaceutima koji se, uz svoj redoviti rad, bave i istraživanjima. Bez njih nema inovacija u medicini i farmaciji, a ni učinkovitoga svladavanja bolesti.

Finalisti iz Hrvatske

Ove godine iz Hrvatske dolaze čak tri finalista. Matej Šapina iz Kliničkog bolničkog centra Osijek prijavio rad iz pedijatrije na području istraživanja geoprostornog grupiranja dječjeg IgA-vaskulitisa i nefritisa. Gordana Drpa iz Kliničkog bolničkog centra Zagreb napisala je rad iz područja pulmologije i alergologije o tome kako omjer neutrofila i limfocita može predvidjeti ishod u ekstenzivnom stadiju raka pluća malih stanica. Ivan Škopljanac iz Kliničkog bolničkog centar Split napravio je aktualno istraživanje iz područja pulmologije i alergologije na temu uloge ultrazvuka pluća u prognozi kliničke težine i smrtnosti kod pneumonije uzrokovane bolešću COVID-19.

Do sada je iz Hrvatske bilo prijavljeno 246 radova, od toga su njih 24 završila u finalu, a 12 ih je osvojilo International Medis Awards for Medical Research nagradu.

Podsjetimo se, prošle godine ovu prestižnu nagradu osvojili su liječnici iz KBC-a Zagreb i to za izniman doprinos u medicini i nadljudski napor koji su zdravstveni radnici uložili u zbrinjavanju malih pacijenata u Petrovoj bolnici nakon potresa u Zagrebu.

Ovogodišnju dodjelu nagrada kao dio dokumentarne emisije možete pogledati online na ovoj poveznici i bodriti hrvatske finaliste do ostvarenja velikog međunarodnog uspjeha.


Komentari