‘Traži se cjepivo više’, Beroš vjeruje da je do kraja ožujka moguće procijepiti milijun građana

FOTO: Ronald Gorsic/POOL/CROPIX/PIXSELL

Ministar zdravstva Vili Beroš gostovao je u Dnevniku HRT-a, te komentirao trenutno stanje u Hrvatskoj po pitanju pandemije koronavirusa. Istaknuo je kako usprkos pozitivnim trendovima opuštanja nema, te da je zadovoljan potražnjom za cjepivom.

“U ovom trenutku mogu biti zadovoljan cijepljenjem. Interes je doista velik i mogu reći da se traži i cjepivo više. To znači da su građani prepoznali njegovu važnost i da su poklonili vjeru znanosti, struci i medicini. To je od iznimne važnosti jer da bi cijepljenje polučilo rezultate, moramo doseći stupanj procijepljenosti preko 70 posto, što vjerujem da ćemo uspjeti”, poručio je Beroš.

Ono što je trenutno limitirajuće za sve zemlje u svijetu je manja količina cjepiva jer proizvođači nisu u stanju pokrenuti proizvodnju i sad nuditi velike doze.

Izvijestio je kako su danas poslijepodne u dogovoru s Europskom komisijom potvrdili novu dodatnu “top-up” količinu Pfizerovog cjepiva od 700.000 doza.

“To je od iznimne važnosti, dodao je, jer ćemo tako od planiranih milijun doza dobiti više od 1,8 milijuna, a doze će stizati sukcesivno. Tjedno dolazi 17.550 doza Pfizerovog cjepiva pa bi do kraja ožujka trebali zaprimiti 264.000 doza. Sutra dolazi i Modernino cjepivo, a do kraja veljače ukupno 52.000 doza”, kazao je.

Pored navedenog, AstraZeneca će vjerojatno biti odobrena do 29. siječnja, a Beroš vjeruje da je do kraja ožujka moguće procijepiti milijun građana.

Prioritet kod cijepljenja su korisnici domova za starije, djelatnici sustava socijalne skrbi i zdravstveni djelatnici. U drugoj fazi su stariji od 65 godina i kronični bolesnici, dok bi se mlađi od 65 mogli cijepiti početkom proljeća, odnosno krajem veljače, početkom ožujka, što ovisi o dinamici dostave cjepiva.

Također, Beroš je potvrdio da koronavirus kriza košta “iznimno puno”.

“Prema tome, ugrubo preko dvije milijarde kuna, izuzevši sve one troškove koje su imale pojedine bolnice tijekom tehničke prilagodbe, kao na primjer KB Dubrava te bolnice u Varaždinu i Čakovcu. Nemjerljiv je taj financijski iznos, međutim Vlada prepoznaje zdravlje građana kao prioritet”, poručio je.

Komentari