‘TRAVESTIJA I GROTESKA’ Kandidat optužen za sukob interesa bit će šef HRT-a, oporba tražila poništenje natječaja

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Nakon što su prošlu sjednicu napustili zastupnici oporbe, Saborski Odbor za informiranje, informatizaciju i medije ponovno se sastao u srijedu, a na ponovljenoj sjednici opet većinom glasova predloženo imenovanje Roberta Šveba za glavnog ravnatelja HRT-a.

Za njega je glasalo sedam članova odbora, kao i na sjednici koja je bila održana u utorak, a protiv iste bila su dva člana.

S druge strane, Vilim Matula (Možemo) predložio je Darija Špelića kao kandidata za glavnog ravnatelja HRT-a, no za njegovo imenovanje nije bilo glasova. Pokušao je urigirati i Zlatko Hasanbegović (Blok) koji je tražio da saborski Odbor, temeljem utvrđenih protuzakonitosti, pozove Nadzorni odbor HRT-a da poništi natječaj za glavnog ravnatelja HRT-a i raspiše novi. U nastavku je Šveba nazvao “spitzenkandidatom” ministrice kulture i medija Nine Obuljen Koržinek, a ocijenio je i da je cijeli dosadašnji postupak u izboru glavnog ravnatelja imao obilježja “travestije i groteske”.

Matko Kuzmanić (Klub socijaldemokrata) također je ocijenio je dosadašnji postupak izbora čelnog čovjeka HRT-a “igrokazom i farsom”.

Inače, glavnog ravnatelja HRT-a na mandat od pet godina imenuje Sabor na plenarnoj sjednici većinom glasova svih zastupnika. Ako Sabor ne imenuje glavnog ravnatelja HRT-a do 21. listopada, odnosno u roku 45 dana od kada je istekao rok za podnošenje prijava kandidata, javni natječaj koji je bio objavljen krajem srpnja će se poništiti.

Prema najavi predsjednice Odbora za medije, o imenovanju Šveba u Saboru će se odlučivati u petak.


Komentari